Viete, že výrok Alberta Einsteina, že bez včiel človek prežije maximálne štyri roky už nie je platný?

Veď vo fabrikách Vám dnes vyrobia náhražky všetkého, dokonca aj medu. Je pravdou, že ľudstvo by bez včiel prežilo, ale za akú cenu – myslíte, že by si bežný človek mohol dovoliť ovocie, ktoré teraz z 96 percent opeľujú včely? Námietka by bola, že včely vždy boli a budú, ale to je omyl. V súčasnosti už včela medonosná nedokáže žiť bez pomoci človeka. Malý parazitický klieštik Varroa destructor spôsobuje, že bez ľudskej opatery a preliečenia včelstvo pomaly slabne a hynie. Ďalšou pliagou je včelí mor, ktorý sa ani liečiť nedá a spôsobuje veľakrát spálenie celej včelnice, čo veľa včelárov odradí od ďalšieho chovu. Klimatické zmeny sú ďalším úderom pod pás pre včely. A treba povedať, že „vymierajú“ aj chovatelia včiel…

Ak Vás zaujali predchádzajúce riadky, povedzme si o včelách niekoľko zaujímavostí: Včely vyletujú v lete do práce už od skorého rána (cca 4:00 hod.) a celý deň pracujú až do večera (cca 17:00 hod.). Ich rýchlosť letu dosahuje 60 km za hodinu. Na vyrobenie jedného kilogramu medu musia včely navštíviť viac ako 2,5 milióna kvetov a musia nalietať takmer 160 000 kilometrov. Jeden kilogram medu je výsledkom práce viac ako 6 000 včiel. Preto sa včela uvádza ako symbol vytrvalosti a pracovitosti. Známy výrok od včelárov je, že nechápu ako mohli žiť pred tým, ako začali s chovom včiel. Včelárenie je jednou z najkrajších záľub. Ponúka všetky pozitíva: pobyt na čerstvom vzduchu, staranie sa o živé bytosti, produkciu liečivých včelích produktov pre svoju rodinu a známych.

Už Vás chov včiel oslovil, zaujala Vás táto problematika? V máji pre Vás Slovenský zväz včelárov v Skalici v spolupráci hodonínskou včelárskou organizáciou poriada v Záhorskom múzeu v  Skalici výstavu Dejiny včelárstva v Pomoraví. Výstava Vás prevedie prierezom bohatej histórie včelárstva v našom území s autentickými včelárskymi exponátmi a pomôckami, dobovými fotografiami zo začiatku 20. storočia a ukážkami včelích produktov spojených s ich ochutnávkou. Výstava sa koná s finančnou pomocou Mesta Skalica a Trnavského samosprávneho kraja a bude trvať od 10.mája do 9.júna 2013.

Radovan Blaha


.