Rieka Morava sa pri hraničnom prechode v Moravskom Svätom Jáne vracia do svojho koryta. Viacero vodičov po opadnutí vody od pondelka (15.4.) nerešpektuje zákaz a jazdí cez prechod. Pre vysokú vodu kompa v Záhorskej Vsi stále nepremáva.

8:00h streda 17.4. | Most cez rieku Morava otvorili
Hladina rieky Morava v Moravskom Svätom Jáne klesla pod prvý stupeň povodňovej aktivity a pracovníci Slovenskej správy ciest otvorili most do Hohenau. Podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu by v najbližších dňoch mala hladina rieky Morava stále klesať.

Prejazd k mostu cez rieku Morava v Moravskom Svätom Jáne (14:00h utorok 16.4. 2013)

14:00h utorok 16.4. | Most cez rieku Morava čoskoro otvoria
Hladina rieky Morava musí klesnúť ešte o niekoľko centimetrov, aby bol v Moravskom Svätom Jáne odvolaný prvý stupeň povodňovej aktivity, čo znamená otvorenie mostu.  Na prejazd do Rakúska môžu vodiči využiť hraničné priechody v Bratislave alebo v Břeclave. 

Celoročná prevádzka mostu
Most z Moravského Svätého Jána do Rakúskeho Hohenau je každoročne viac ako 20 dní mimo prevádzky z dôvodu vysokej hladiny vody. Trnavský samosprávy kraj a kraj Dolného rakúska podpísali memorandum o vypracovaní štúdie na postavenie premostenia z hrádze na nájazd k mostu. Premostením by sa vytvorili podmienky na celoročnú prevádzku mostu bez ohľadu na výšku hladiny rieky Morava. Štúdia ako aj stavba premostenia budú financované z fondov EU.

Aktuálny stav hladiny rieky Morava sa zobrazí po stlačení F5 (refresh stránky)

[vsw id=”HxPCeBlAwCI” source=”youtube” width=”590″ height=”331″ autoplay=”no”]


.

Trnavské rádio Tak akorát 2024