Jarné záplavy v povodí rieky Morava a priľahlých tokoch pripravili dobrú pôdu pre liahnutie komárov na Záhorí.  Vo štvrtok (9.5.) začnú postreky, ale len v Malackom okrese.

Komár v povodí rieky Morava na Záhorí. 

V Malackom okrese sa začne s postrekom už tento štvrtok
Bratislavský kraj bude aj v tomto roku robiť na Záhorí postreky proti komárom, začne s nimi už tento štvrtok (9.5.). Postreky budú kombinované – teda aj pozemné aj letecké. Ďalšie postreky bude kraj robiť v júni.” povedala pre Záhorí.sk hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Iveta Tyšlerová.  BSK pravidelne situáciu monitoruje, komunikujeme so starostami obcí aj s Okresným úradom životného prostredia v Malackách. “V rozpočte kraja je v tomto roku vyčlenených na postreky 175-tisíc €.” dodala Iveta Tyšlerová.

Postreky v Senickom a Skalickom okrese sa zatiaľ neplánujú
Postreky proti komárom nerealizuje Trnavský samosprávny kraj a ani to nepatrí do našej kompetencie. Skúste sa prosím obrátiť na Obvodný úrad životného prostredia. V minulosti sme pomáhali pri premnožení komárov prostriedkami z Centrálneho krízového fondu.” povedal pre Záhorí.sk hovorca kraja Patrik Velšic. Obvodný úrad životného prostredia v Senici to podľa našich zistení nemá v kompetencii.

Postreky pod dohľadom nezávislého odborníka
Záhorie je pod dohľadom najväčšieho špecialistu na komáre (tropickú parazitológiu) na Slovensku RNDr. Nasir Jaliliho CSc. Ako povedal v rozhovore pre Záhorí.sk  “Postreky prebiehajú vo večerných hodinách a v noci. Najväčšia aktivita komárov je hodinu pred súmrakom a hodinu po úsvite.” Miesta postreku sa následne kontrolujú, a aby boli účinné sa musia opakovať.

Komáre si množíme aj na záhrade
Záhradné sudy s vodou sú výbornou liahňou pre komáre. Z jedného suda sa v slnečnom a teplom počasí za 5 dní dokáže vyliahnuť až 10 000 komárov. Predísť sa tomu dá častým vymieňaním vody v sudoch a nádobách na záhradách. Pri chladnom a daždivom počasí je vývojové štádium komárov až 15 dní. Naliahnuté vajíčka môžu prežiť až desiatky rokov.

Komáre potrebujú krv na dozretie vajíčok
Komárie samičky živia vajíčka bielkovinami a cukrami, ktoré čerpajú z krvi.


.
Toto je čítané

BSK: Dvanásty ročník súťaže Vráťme knihy do škôl spoznal víťazov

Dvanásty ročník celoslovenskej súťaže Vráťme knihy do škôl, zameranej na podporu čítania…

Trnavské rádio Tak akorát 2024