Zväz záhradkárov odporúča pestovateľom jadrového ovocia v týchto dňoch vykonať chemický postrek proti piliarke jablčnej a listovým voškám prípravkami ako: Calypso 480 EC,,Bulldock 25 EC, Mospilan 20 SP a Reldan 22 s možnosťou zmiešania s fungicídmi proti chrastavitosti a múčnatke jabloňovej ako je Baycor 25 WP, Shavit F 71,5 WP, Discus, Zato 50 WG a iné.

Proti méram na hruškách a jabloniach je možné zasiahnuť prípravkami ako Samnite 20 WP a Vertimec 018 EC, ktoré sa používajú v zahraničí.
Ošetrenie čerešní a višní proti vrtivke čerešňovej spôsobujúcej červivosť plodov čerešní a višní sa v našich podmienkach predpokladá u poloskorých a neskorých odrôd v dňoch od 15.-20. mája. Prípravky calypso 480 SC a Mospilan 20 SP majú ochrannú dobu 14 dní a Decis EW 50 a Delta EW 50 pre dĺžku hygienickej ochrannej doby 28 dní je možno použiť výlučne pri neskorých odrodách.
Prvé preventívne postreky viniča proti múčnatke sírnatými prípravkami ako : Kumulus WG a Thiovit JET, ako i proti peronospóre meďnatými prípravkami ako: Kuprikol 50, Kocide 2000 a Champion 50 WP v závislosti od vývoja počasia treba vykonať v čase okolo 15. mája.
Na listoch cibule a póru sú zistené prvé vpichy spôsobené mínerkou pórovou. Okrem možnosti prekrytia porastov netkanou textíliiou sa v zahraničí proti mínerke pórovej používa prípravok Decis EW 50 spolu so zmáčadlom Silwet.
Nálet prvej generácie obalovačov slivkového a broskyňového možno predpokladať v našich podmienkach po 20 máji, v závislosti od vývoja počasia. Proti týmto škodcom odporúčame zasiahnuť prípravkami ako calypso 480 EC, Karate Zeon 5 SC, Mospilan 20 SP, Decis EW 50 a Delta
EW 50.
Priebežne sledujeme vývoj a výskyt listových vošiek, prípadne i húseníc motýľov na ovocných a okrasných rastlinách.

Záverom pripomíname záhradkárom, aby doržiavali metodické pokyny na letáčikoch používaných pesticídov, zásady miešania a dôsledne sledovali hygienickú ochrannú lehotu. V prípade nejasností využite kontaktný formulár na stránke: www.szzsekule.webnode.sk

Alojz Kunštek


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo rokovalo o dotáciách aj úprave odpadov

Vo štvrtok (18.4.) sa konalo 10. zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici.…

BM: Ustekana sobota