Na pôde malackého mestského úradu sa dnes dopoludnia stretli predstavitelia obcí okresu so županom Pavlom Frešom. V takmer trojhodinovej, nezriedka veľmi emotívnej rozprave, informovali starostovia o najpálčivejších problémoch vo svojich obciach a dotýkali sa toho,čo je v kompetencii Bratislavského samosprávneho kraja.

Ako povedal primátor Malaciek Jozef Ondrejka, Malacky ako mesto trápi najmä havarijný stav mostného telesa. Župan prisľúbil, že urobí všetko preto, aby sa most tento rok opravil napriek nepriaznivej finančnej situácii. Druhou témou týkajúcou sa celého okresu Malacky, je zriadenie strednej odbornej školy na území nášho mesta. Kraj tu totiž spravuje len jedno gymnázium. Okres so svojim 14% podielom na obyvateľstve VÚC, by mal mať podľa prepočtov minimálne 6-7 takýchto vzdelávacích zariadení. Malacky predložili BSK v minulosti dve variantné riešenia. Prvým bolo vybudovanie nového areálu pre strednú odbornú školu vedľa základnej školy na Štúrovej ulici. Druhým návrhom je zriadenie takejto školy v objekte bývalej leteckej základne tiež na sídlisku Juh.

Medzi najkritizovanejšie kompetencie z úst starostov smerom k VÚC patrila správa ciest a údržba ich okolia tak v zimnom, ako aj letnom období. Nový župan navrhol, aby sa konkrétne požiadavky zosumarizovali, vrátane požiadavky na zriadenie novej školy, a následne sa systematicky prerokovali. Taktiež sa rozhodol, že nebude problémy v kraji riešiť od stola, ale že sa vyberie spolu s kompetentnými úradníkmi priamo do každej obce a o riešenie konkrétnych situácii sa budú zaujímať na mieste. ,,O problémoch musíme hovoriť a hľadať riešenia, aj keď to nemusí byť vždy príjemné. Ak to bude potrebné, môžeme riešenie postaviť aj na hanbe,“ dodal odhodlane župan. Starostovia tento prístup privítali.

Rozobrali taktiež spoločne tému nespravodlivého prerozdeľovania finančných prostriedkov z eurofondov. Bratislavský kraj je totiž vylúčený z mnohých možností čerpania práve preto, že máme najvyšší podieľa HDP na obyvateľa. Pritom ostatné kraje, ktoré by financie čerpať mohli, značne stagnujú. ,,Je nespravodlivé pribrzďovať a obmedzovať schopných len preto, aby ich tí menej schopní mohli dobehnúť, aj keď sa o to poriadne nesnažia,“ povedal predseda Klubu starostov Peter Tydlitát. Taktiež sa starostovia zhodli v tom, že ZMOS nijako obciam nepomohol. Pavol Frešo sa rozhodol aj v tejto problematike zabojovať, avšak vyzval starostov na spoluprácu bez ohľadu na ich politickú príslušnosť. ,,Nám dali dôveru priamo naši občania a vybrali si nás za svojich zástupcov a preto musíme hájiť ich záujmy. Ja som sa rozhodol, že budem vytvárať tlak na kompenzáciu nemožnosti čerpania, ale ten tlak musíme vytvárať všetci spolu,“ vyzval župan prítomných starostov. Oporu chce hľadať aj u poslancov v Národnej rade, najmä u tých, ktorí sú z nášho kraja.

Na záver sa dohodli, že na nasledujúcich stretnutiach sa budú venovať konkrétnym problémom, ku ktorým župan prizve aj kompetentných a výkonných úradníkov.

Zdroj: /isa/ Malacky.sk

Pridaj komentár

.

BM: Ustekana sobota