„ Gazdo náš, gazdo náš, chystaj nám oldomáš! Žňa sme dokončili, vínko by sme pili…“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aj touto piesňou žila obec Závod na slávnosti zahájenia Kultúrneho leta, ktoré už po tretí rok prezentuje obec vždy v prvú prázdninovú sobotu pod názvom Bezchleba hody. Je to deň plný slávy, oddychu a zábavy, tanca, ba aj dobrého jedla. V tento deň sa v Závode stretnú priaznivci starých remesiel a folklórnych zvyklostí. Nebolo tomu inak ani toho roku.
Ku kultúrnemu programu už tradične, tak ako aj po minulé roky, prispel nemalou mierou tiež folklórny súbor Závodzan. Je to súbor, ktorý fungoval pred viac ako dvadsiatimi rokmi a vďaka niekoľkým zanietencom, ktorým nie je ľahostajné udržiavanie starých a krásnych tradícií, prežíva súbor svoj vytúžený „comeback“.

Na Bezchleba hodoch sa predstavil so svojím novým pásmom „Dožinky“. Je to oslava ukončenia žatvy, ktorá je spleťou spevu, tanca, dobrého vínka a ľahkého humoru. Mladí ženci a žnice prinášajú gazdovi veniec upletený z tých najkrajších klasov, aby ho ním v tento slávnostný deň obdarili. Gazda, na znak vďaky za ich tvrdú a statočnú prácu, prichystal pre všetkých odmenu – hojnosť jedla, pitia a dobrej zábavy. Niektoré úprimné a vďačné slová v textoch a piesňach zanechali v ľuďoch úsmev na perách, ale aj slzičku v kútiku oka. Mnohí si spomenuli na svoju mladosť, mnohí sa dozvedeli o tom, čo ešte nepočuli a určite ani nevideli. Z úprimného srdca veríme, že FS Závodzan priniesol mnohým, mladým, či starším, nostalgický zážitok plný dojmov, na ktoré sa tak skoro nezabúda. Aspoň sme sa o to zo všetkých síl snažili.

Súbor okrem „Dožiniek“ vystupuje aj s inými, tiež rovnako hodnotnými pásmami: Závodská svadba, Jasličková pobožnosť, dokonca sme minulý rok mali práve na Bezchleba hodoch aj „módnu“ prehliadku krojov, na ktorej sme prezentovali viac ako 50 druhov oblečenia minulosti. A poviem vám, bola to riadna fuška poskladať takúto prehliadku zo starých, v niektorých prípadoch aj 100ročných kusov odevu! Fotogalériu, ukážky z vystúpení a videá si môžete pozrieť na webovej stránke obce www. obeczavod.sk.

Radi by sme ďalej pokračovali v našej začatej práci, čaká nás ešte veľa plánov, nápadov, práce a odriekania. Nič to zato! Budeme v tom pokračovať aj naďalej a veríme, že naša práca prinesie ovocie a zanechá vo vás jedinečné dojmy a skvelé zážitky. A ak by sa nám podarilo pritiahnuť k sebe mladých ľudí, najmä chlapcov od 15 rokov, ktorí túžia vyskúšať si zatancovať v starodávnych krojoch, s radosťou ich privítame. Lebo viete„…zatad nás je máuo, ale pridajte sa k nám a společne oprášíme šecky krásné zvyky naších starých rodičú…“

Viktoria Krajčírová


.
Toto je čítané

Zámok v Malackách sa pripravuje na letnú sezónu

Zámok v Malackách alebo Malacký kaštieľ bude od 1. mája do konca…

Lakovanie a Pieskovanie