StreetFest Malacky patril vždy k letu v Malackách a v minulosti si našlo na festival cestu tisíce fanúšikov.

streetfest-malacky-2013-logo

Začínal v priestoroch cirkevnej školy, kde sa hrával basketbal. Postupne pribudli hudobné vystúpenia a podujatie sa rozrástlo na velké hudobno športové podujatie. Streetfest sa presunul do Zámockého parku, kde sa uskutočnilo 5 ročníkov a bohužial po 13 rokoch festival skončil. Tento rok sa našla skupinka nadšencov, ktorí festival obnovili a s jednou z nich Sárou Čermákovou sme spravili rozhovor.

Kedy Vás napadla myšlienka obnoviť Streetfest?
Bolo to začiatkom leta, v správny čas, kedy treba začať pripravovať všetko potrebné k organizácii a obnoveniu tejto akcie.

Bol to váš nápad ? Kto organizuje tento ročník?
Tento ročník organizuje trojica basketbalistov – Sára Čermáková, Alexandra Vosátková a Roderik Zetocha,práve ktorý prišiel s nápadom obnoviť a zachovať tradíciu a uchopiť sa organizácie ďalšieho ročníka. Organizátor minulých ročníkov, Brano Orth, nám je však veľkou oporou, dáva nám rady a aj vďaka nemu vieme podniknúť ďalšie správne kroky.

Najväčšie a posledné ročníky sa organizovali v Zámockom parku. Kde bude tohtoročné podujatie?
Pre tento ročník sme miesto konania zmenili. Našli sme super priestor, ktorý vyhovuje ako basketbalovej časti festivalu, tak aj hudobnej. Je to základná škola na Štúrovej ulici v Malackách. Celý priebeh akcie bude vo vonkajšom areáli, ktorý je mimo obytnej zony. V areáli je niekolko ihrísk, je tam velká trávnatá plocha na oddych. Na nej chceme postaviť chillout zonu, kde budú slnečníky, tulivaky a miešané exotické nápoje… Cez deň, ale i cez koncerty si budú môcť účastníci Streetfestu oddýchnuť v tieni slnečníkov na tullivakoch a vychutnať si napr. dobré mojito.

Kedy:  31. augusta od 9:00 h

Festival bol vždy multižánrový, hudobno-športový. Táto schéma bude zachovaná alebo budú zásadné zmeny?
Ani tento rok nebude chýbať streetballový turnaj, ktorý začne už ráno a bude trvať celý deň. Máme šesť kategórií, treba si len vybrať, do ktorej sa zaregistrovať. Počas celého dňa bude táto akcia sprevádzaná rôznymi súťažmi, nielen pre deti, ale i pre dospelých. O hudobný program sa nám počas streetballu postarajú hip-hopové talenty a vo večerných hodinách mnoho známych slovenských skupín.

Takže cez deň bude streetball so sprievodným programom. Kde sa dá na Streetball prihlásiť?
Prihláška je zverejnená na facebookovej udalosti Streetfest Malacky 2013, treba ju poslať na mail alexandra.vosatkova@gmail.com alebo vyplniť v Kníhkupectve Ľubica v Hoteli Átrium v Malackách. Prihlásiť sa môže úplne každý. Streetball je pouličný basketbal a vieme, že veľa detí a mladých hráva basketbal na ulici a práve týchto chceme pozvať a prilákať. Môžu sa prihlásiť napr. do kategórie neregistrovaných basketbalistov, ktorá je pre iných športovcov, ktorí nie sú registrovaní v SBA /slovenská basketbalová asociácia/. Veľa basketbalsitov je v Holíči, Senici, Moravskom Svatom Jáne, Rohožníku, chceme, aby sa aj oni zúčastnili nášho streetballu.

Kde: Základná škola na Štúrovej ulici v Malackách

Koncertná časť bude vyzerať ako? Na koho sa môžeme tešiť?
Koncerty začnú už podvečer, okolo piatej hodiny. Každá skupina sa odlišuje osobitným žánrom a práve preto dúfame, že každý si príde na svoje. Medzi hudobné skupiny, ktoré vystúpia na tohtoročnom Streetfeste patria reaggae ska skupinka z Bratislavy Medial Banana, pop funky skupina z Bratislavy King Shaolin, prekvapením večera bude asi skupina Talkshow z Bratislvy, ďalej vystúpi stálica Streetfestu a v Malackách veľmi oblúbená skupina October, ktorá hrá pesničky od skupiny U2. Malacké skupiny musia mať takisto zastúpenie a rockovú muziku zahrajú kapely Pandora a Rebelent. Dúfame, že rozprúdia skvelú atmosféru, ktorú zakončíme diskotékou s DJ Melónom.

Medial Banana, Talkshow a U2 Revival sú pravidelne na Pohode, Grape a Žákovici open. Podľa zloženia skupín bude festival pre nemainstreamovu scénu?
Mainstream čiže hlavný prúd alebo tzv. komerčná scéna nikdy netvorili hudobný program Streetfestu. Chceme toto dodržať a dať priestor hudobným skupinám, ktoré nepočujete každý deň 20x v rádiu a nejdú celý deň na MTV a na óčku a pod staniciach, ale pritom sú to typické festivalové skupiny, na koncertoch ktorých sa dá super zabaviť, väčšinou sú to menšinové hudobné žánre a velmi kvalitné hudobné skupiny. Tradiční účastníci Streetfestu ako boli Para, Hex, Polemic, Vidiek patria k oblúbeným festivalovým skupinám a týmto smerom sa chceme uberať možno aj v budúcnosti. A preto aj bude zastúpenie rôznych hudobných štýlov a festival bude multižánrový vždy. Tohtoročné zloženie programu zaručuje super zábavu.

Tento ročník je “skúšobny”? Bude Streetfest aj budúci rok?
Je ešte ďaleko polemizovať o tom, čo bude o rok. Dúfame, že náš prvý “skúsobný” ročník dopadne čo najlepšie a budeme môcť neskôr každý rok zlepšovať čo sa dá a v organizovaní Streetfestu pokračovať. My to spravíme nalepšie ako vieme, ostatné závisí už od ľudí. Náš ciel nie je prilákať tisíce účastníkov, ale chceme,aby tí, ktorí prídu odchádzali maximálne spokojní a už sa tešili na ďalší ročník.

streetfest-malacky-2013

Festival sa nedá robiť bez partnerov. Kto vás tento rok podporil?
Vďaka podpore sponzorov si môžeme dovoliť zlepšiť tento festival v rôznych sférach, či už ide o basketbal alebo o hudbu. Medzi sponzorov, ktorí zatiaľ podporili Streetfest patrí HSF, Trumm, FLY, streetsportline, Puma, MK-Real, Alexandra & Barbora, Inštalmont, Dvadsaťtrojka, Locco bar, p. Marcel Halla, p. MIchálek Štefan. Partnerom podujatia sú aj lpm.sk, zahori.sk, Zahorak, Malacko. Spoluorganizátorom je ZŠ Štúrova a podporilo nás aj mesto Malacky.

Na záver nejaký odkaz pre fanúšikov?
Dali sme sa dokopy traja maldí basketbalisti, ktorí sme na Streetfeste vyrastali a preto sme obnovili toto skvelé podujatie. Chceme festival pripraviť velmi dobre a chceme, aby ludia zažili skvelú atmosféru, akú sme zažívali v minulosti my. Nečakáme tisíce návštevníkov, ale chceme spokojných fanúšikov, ktorí si cestu na Streetfest nájdu každý rok a budú odchádzať s úsmevom na tvári.

Ďalej: Sledujte čo je nové na Facebook stránke


.
Toto je čítané

Futbal 6. liga: Smútok v Rybkách zmiernila výhra nad Starou Turou

V VI. lige Západ pokračoval na diaľku súboj lídra Spartaka Stráže s…

Trnavské rádio Tak akorát 2024