V piatok ráno (16.8.2013) klesla minimálna prízemná teplota vzduchu vo výške 5 cm nad zemským povrchom v Moravskom Svätom Jáne na 0 °C.

aktualne

Táto meteorologická stanica je situovaná na Záhorí a jej bezprostredné okolie sa dá charakterizovať ako zníženina, v ktorej pri radiačnom type počasia, aký teraz u nás prevláda, vznikajú priaznivé podmienky pre nočné a ranné ochladzovanie, cez deň naopak pre výrazné ohrievanie. Okrem toho teraz je už niekoľko týždňov veľmi sucho, takže toto tiež podporuje nočné ochladzovanie vzduchu pri jasnom počasí, pretože vyprahnuté povrchové vrstvy ľahkej pôdy sú menej vodivé. Minimálna teplota vzduchu v meteorologickej búdke na úrovni 2 m nad zemským povrchom dosiahla dnes (16.8.2013) na tejto meteorologickej stanici 6,0 °C.

Cez deň však vystupuje teplota vzduchu do úrovne blížiacej sa k 30 °C takže denná amplitúda teploty vzduchu, ktorá je rozdielom medzi maximálnou a minimálnou teplotou vzduchu, dosahuje vyše 20 °C, čo je na tejto meteorologickej stanici dosť častým javom. V období prevádzky spomínanej stanice od roku 1997 sme v mesiaci august až 40-krát zaregistrovali denné amplitúdy teploty vzduchu väčšie ako 20 °C. Najväčšia amplitúda teploty vzduchu tam bola v auguste v roku 2012, kedy 20.8. dosiahla 26,2 °C. Denné maximum teploty vzduchu bolo vtedy 37,0 °C a denné minimum 10,8 °C.

Najnižšiu minimálnu prízemnú teplotu vzduchu v Moravskom Svätom Jáne zaznamenali pre mesiac august 31.8.2008, a to mínus 1,0 °C. Najnižšia minimálna teplota vzduchu 3,7 °C v meteorologickej búdke na úrovni 2 m nad zemským povrchom bola pre august na tejto meteorologickej stanici zaznamenaná 31.8.2008. Najvyššia maximálna teplota vzduchu, 39,4 °C bola v Moravskom Svätom Jáne zaznamenaná 8.8.2013. Takže rozdiel medzi najvyššou a najnižšou augustovou teplotou vzduchu v období prevádzky tejto stanice predstavuje 35,7 °C.

RNDr. Pavel Faško, CSc., Zdroj: SHMU.sk


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo sa bude venovať úveru na modernizáciu mestskej bytovky

Zastupiteľstvo mesta Senica zaradilo do programu svojho štvrtkového (18.4.) rokovania rozhodnutie o…

BM: Ustekana sobota