Cez víkend pokračovali dobrovoľníci v rekonštrukcii Malackého kaštieľa. Počas prác objavili na stenách pôvodné maľby.

rekonstrukcia-kastiela-malacky

Cez víkend pokračovali dobrovoľníci v rekonštrukcii kaštieľa. Z budovy odpratávali stavebný odpad  zo zbúraných stien a priečok a zo stien oškrabávali niekdajšie typické nemocničné omietky (naposledy v kaštieli sídlila nemocnica). Jeden z dobrovoľníkov mal pri tom šťastie a okolo okna v jednej z miestností objavil pod nemocničnou omietkou pôvodnú maľbu. Všetkých dobrovoľníkov to nesmierne potešilo. Bola to podľa nich krásna odmena za dobrovoľnícku prácu a dúfajú, že podobných objavov absolvujú v kaštieli viac.

V kaštieli sa v minulosti uskutočnil reštauračný výskum. Architekti majú pôvodné maľby zmapované a podľa nich môžu v budúcnosti namaľovať kópie. Umiestnené by mohli byť aj v miestnostiach, v ktorých pracujú teraz dobrovoľníci. Práve tam má byť totiž múzeum o histórii kaštieľa a Pálfiovcov. Mnohé pôvodné maľby v kaštieli boli zničené, niektoré sa však zachovali, ako napríklad tá, ktorú teraz odokryli dobrovoľníci.

Práce na rekonštrukcii Malackého kaštieľa pokračujú aj v týchto dňoch. Ak máte záujem pridať ruku k dielu, ste vítaní. Kontaktujte nás na kastiel@malacky.sk, uveďte kontaktné údaje a napíšte, kedy môžete pracovať. Presné termíny práce stanovujeme po dohode s dobrovoľníkmi.

Rekonštruujeme priestory, z ktorých bude v neďalekej budúcnosti múzeum. Ide o jednoduché stavebné práce, ktoré zvládne každý aj bez stavbárskych skúseností. Pracuje sa pod dohľadom stavbára v zmysle stavebného povolenia. Práce potrvajú celé leto a prihlásiť sa môže každý. Podmienkou účasti je len chuť a ochota pracovať.

Michaela Janotová


.
Toto je čítané

Štartujeme SIAF 2024: 120 dní do začiatku najväčšej leteckej udalosti roka 

Odrátavanie začína! Do štartu 14. ročníka Medzinárodných leteckých dní SIAF 2024 na…

BM Salon EV