Tohtoročný program Bažant Kinematografu sa nesie v znamení „rozlúčky“ s filmovým pásom. Program je kombináciou noviniek a kultových filmov z minulých rokov.

bazant-kinematograf-2013-malacky-zamocky-park

Predfilmy sú všetky slovenské, krátke a zábavné – od významných SK tvorcov a z tzv. Zlatého fondu, ktoré zapožičiava BK Slovenský filmový ústav, (oslavujúci v tomto roku 50 rokov od svojho založenia).

Svoje predstavenia realizuje z dvoch štýlových retro-autobusov typu Škoda RTO, ktoré sú prispôsobené na profesionálnu kinoprojekciu. Premieta sa z autobusu na mobilné kinoplátno. Jednotlivé zastávky majú štyri-päť dní a večerná projekcia pozostáva z jedného krátkeho predfilmu a jedného celovečerného českého alebo slovenského filmu. Všetky filmové projekcie sú pre divákov zdarma. Bažant Kinematograf tento rok výrazne prispeje k oživeniu kultúrneho leta v 38 navštevovaných mestách, do ktorých plánuje ísť.

KamVen.sk: Viac kultúrnych akcií

Tento unikátny projekt bude v Malackách uvedený vo štvrtok 5. 9. 2013 o 20.00h v Zámockom parku filmom LÓVE od mladého režiséra Jakuba Krónera. Film Lóve je milostný príbeh zo súčasnosti s prvkami drámy. Odohráva sa na periférii veľkomesta, v tvrdej mestskej, veľmi konkrétnej a autentickej bratislavskej realite. Hlavný hrdina Maťo žije bezstarostný život bez pravidiel: s kamarátom Tomášom kradnú autá. Jeho život sa radikálne zmení vo chvíli, keď spozná Veroniku a zamiluje sa do nej. Na rozdiel od Maťa však Veronika žije slušný život vysokoškoláčky. Je z detského domova a stále sa snaží skontaktovať s mamou, ktorú nikdy nevidela. Maťo jej o sebe nepovie celú pravdu, ale rozhodne sa kvôli nej zmeniť svoj doterajší život. S Tomášom sa preto dohodnú na poslednej akcii. Tá však nedopadne podľa plánua jej tragický koniec situáciu ešte viac skomplikuje. Pred filmom sa premieta film Prišiel k nám Old Shatterhand.

Vo piatok 6.9. sa môžeme tešiť na komédiu v hlavnej úlohe s Bolkom Polívkom U MĚ DOBRÝ, ktorú nakrútil Jan Hřebejk podľa poviedok Petra Šabacha a scenára Petra Jarchovského. Jej príbeh sa vracia do obdobia kapitalistickej reality začiatkom 90. rokov. Šesť priateľov, záhradkárov a rybárov sa stretáva v malebnej krčme na Vltave u Buddyho. Pohoda, ktorá sa v ich societe väčšinou spája so stretnutiami pri pivku a mastením mariáša, sa končí vo chvíli, keď sa jeden z nich stane obeťou falošných hráčov z vysočanskej tržnice. Hrdinovia filmu sa rozhodnú zobrať zákon do vlastných rúk. Na „nebezpečnom“ území tržnice, kde sa to hemží ľahkými dievčatami, pašerákmi, zlodejmi, podvodníkmi, ale aj úplatnými policajtmi sa pokúšajú získať späť svoje peniaze. Pred filmom sa premieta Veľká potreba.

V sobota 7.9. príde na rad POLSKI FILM – Štyria známi českí herci, spolužiaci z brnenskej JAMU – Matonoha, Liška, Daniel a Polášek – sa rozhodli splniť si dávny sen a nakrútiť spoločný film. Hrajú v ňom samých seba v zmysle hesla: Koľko postáv hráš, toľkokrát si človekom. Ich „reality film“ sa pohráva so skutočnosťou, mystifikuje a prekračuje hranice medzi reálnym a fiktívnym. Hovorí o dobe, „keď komunizmus skrachoval, kapitalizmus sa ešte nezačal, a všetci mali dobrú náladu“. Príbeh o absurdite hereckého života, Poľsku, filmoch Petra Zelenku a ďalších veciach nesie v sebe stratenú zamatovú eufóriu, láskavý aj originálny humor a slobodu. Pred filmom sa premieta Pieseň.

Bažant kinematograf v Malackách ukončí v nedeľu 8. 9. tragikomédia SAMOTÁRI. Film Davida Ondříčka je o siedmich mladých ľuďoch vo veľkom meste na konci 90. rokov, ktorí sa pokúšajú o niečo, čomu sa kedysi hovorilo milostný vzťah. Namiesto naplnenej lásky sa však ocitajú v kruhu absurdných situácií. Každý z nich prežíva svoje drobné radosti i sklamania, všetci osve, no navzájom úzko prepojení. Hanka, Vesna, Lenka, Robert, Petr, Jakub, Ondřej sú spolu, no sú samotári a kladú si otázku: „Prečo nevieme nájsť lásku?“. Snímka sa zaradila medzi kultové tituly mladej generácie a Bažant Kinematograf ju prináša vo svojom programe po desiatich rokoch. Pred filmom sa premieta Socha.

Takže máme sa načo tešiť, všetci ste vítaní…

MCK Malacky


.
Toto je čítané

Lávka na Stupavskej ulici v Malackách je vo výraznom sklze

Mesto Malacky podpísalo zmluvu na rekonštrukciu vyše desaťmetrovej pešej lávky ponad potokom…

3D filamenty 2023