Starosta obce Moravský Svätý Ján a obecné zastupiteľstvo pozývajú všetkých občanov na tradičný svätojánsky jarmok, ktorý sa uskutoční už túto sobotu t. j. 12. októbra 2013. Centrum jarmoku bude pri zdravotnom stredisku, kde jarmočnú náladu bude spríjemňovať hudobná skupina Záhoráci zo Stupavy.

jarmok_moravsky_svaty_jan

Predpovede počasia nám sľubovali babie leto, to sa ale nedostavilo v až takej „paráde“ ako zvykne. Podľa historikov Babie leto predstavuje teplé jesenné dni od Michala do Terézie. Pomenovanie je odvodené od poletujúcich vlákien pavučín, ktoré  sa voľakedy nazývali pradivom trpaslíkov alebo niťami Panny Márie. Toto obdobie bolo tiež typické pre skladovanie dopestovaných plodín. Úroda patrila k najvyšším hodnotám v roľníckej rodine, pretože od nej záviselo materiálne zabezpečenie jej členov na celý ďalší hospodársky rok, ako aj ďalšie zveľadenie gazdovstva.

Na námestí pred kostolom nájdete výlučne stánky remeselníkov – drevené hračky, keramika, košíky, drotárske výrobky, výrobky z pedigu, rezbárske výrobky. Sú to všetko vlastnoručné výrobky ľudí, ktorí svojou šikovnosťou, kreativitou, s láskou a trpezlivosťou dali zo seba len to najlepšie. Avšak na rozdiel od dnešnej modernej doby, v minulosti patrili remeselníci k vyšším vrstvám dedinského i mestského spoločenstva. Na konci 19. storočia sa začali zakladať remeselnícke školy, organizovali sa zveľaďovacie akcie, najmä kurzy domáckej výroby. V súčasnosti je ľudové remeslo skôr vzácnosťou, preto treba ľudí, ktorí sa snažia uchovať  ľudové tradície, podporiť či už obdivom alebo kúpou ich výrobkov, ktoré môžu byť milým darčekom nielen pre seba, ale i pre blízku osobu.

Výsledky svojej celoročnej práce a úsilia vám ponúkne široké spektrum predajcov domácich i cezpoľných, miestne organizácie (hasiči, futbalisti, poľovníci a kulturisti) zabezpečia občerstvenie v priestranstve zdravotného strediska. Návštevníci jarmoku budú môcť navštíviť výstavu miestneho insitného umelca Jozefa Bartóka, ktorý bude vystavovať svoju zbierku makiet chrámov a kostolov.

Dúfame, že počasie nám bude priať a tým prispeje k príjemnej jarmočnej atmosfére.


.

BM: Festival Záhrad