Pri príležitosti Svetového dňa bielej palice pripravila v utorok (15.10.) Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru SR ďalší ročník dopravno-výchovnej akcie Deň bielej palice.


Cieľom akcie bolo upozorniť vodičov na chodcov so zrakovým postihnutím, ktorí sa pohybujú s bielou palicou či vodiacim psom. „Bezpečný pohyb s bielou palicou je pre nevidiaceho jedným z atribútov jeho slobody a emancipácie. Možnosť vybrať sa niekam bez toho, aby sme čakali, že nás niekto zavedie za ruku či za rameno, je pre nás veľmi dôležitá,“ hovorí Igor Harušťák z oddelenia prevencie architektonických a dopravných bariér Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Bratislavský kraj

Mesto Autá nezastavili Autá zastavili Celkový počet áut
Malacky 133 102 235

Trnavský kraj

Mesto Autá nezastavili Autá zastavili Celkový počet áut
Skalica 30 138 168

Akcia sa uskutočnila v 43 mestách na 56 priechodoch pre chodcov. V daný deň, v daných mestách, na daných priechodoch pre chodcov a vo vybranom dvojhodinovom intervale nezastavilo nevidiacim chodcom 22,44 % áut. Najmenej zodpovední vodiči sú v Bratislavskom kraji a najviac zodpovední vodiči sú v Trenčianskom kraji.

Porovnanie s rokom 2012
V roku 2012 sa akcia uskutočnila v 46 mestách a na 55 priechodoch pre chodcov. Z celkového počtu áut na daných priechodoch nezastavilo vodičom áut, čo predstavuje 29,08 %.

Niekoľko desiatok metrov za priechodom pre chodcov stáli policajné hliadky. Tie vodičov, ktorí nevidiacemu chodcovi nedali prednosť, poučia o priestupku a odovzdajú im informačný leták s vysvetlením významu a funkcie bielej palice. Biela palica nevidiacich a slabozrakých ľudí je na priechodoch pre chodcov znamením, že vodič musí zastaviť.

„Najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky sú predovšetkým chodci, ktorí nie sú chránení tak, ako ostaní účastníci cestnej premávky, o to viac sú zraniteľní práve slabozrakí a nevidiaci chodci,“ povedal viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.


.
Toto je čítané

Zakladateľ legendárnej tanečnej skupiny UNO Petr Vrátil žije v Skalici

Petr Vrátil je spoluzakladateľom legendárnej tanečnej skupiny UNO, ktorá svojho času nemala…

Trnavské rádio Tak akorát 2024