Naša mladá kolegyňa Mgr. Veronika Chvátalová nás všetkých veľmi príjemne prekvapila, keď pred štyrmi rokmi priniesla na naše Gymnázium sv. Františka Assiského v Malackách nový projekt Intrenationale Studentenbegegnung „Europa wächst zusammen“.

EP_slovenska_skupina-zahoraci

Do tohto projektu sú každý rok vybraní štyria študenti, ktorí na slušnej úrovni ovládajú nemecký jazyk a svojím vystupovaním dobre reprezentujú študentov Slovenska. Je veľkou výzvou pre našich gymnazistov obstáť v tomto projekte, do ktorého sú z iných štátov zapojení len vysokoškoláci. Úspešne sme absolvovali už štvrtý ročník.

Stretnutie sa začína cestou vlakom do Poľska – do Wroclawy. Cesta z Wroclawskej železničnej stanice do krásneho hotela Jána Pavla II. je dobrodružná a je to tak trochu previerka ich orientačných schopností. Dorozumievacím jazykom na celej tejto púti je nemčina. V tomto hoteli sa prvýkrát stretli so svojimi mladými kolegami z iných krajín: z Litvy, Lotyšska, Nemecka, Maďarska, Poľska a Francúzska. Pre multikultúrnu Európu niet lepšej zmesi. Hneď si všetci padli do oka a celých 15 dní spolu bez akýchkoľvek predsudkov a zábran komunikovali. Stali sa z nich priatelia, ktorí si pre seba v Európe vždy nájdu čas. Cez školský rok si skypujú a cez prázdniny sa snáď aj individuálne stretnú. Po výdatných raňajkách sa vybrali na prehliadku krásneho poľského mesta Wroclaw. Musím povedať, že Poľsko na nich zanechalo veľmi hlboký dojem aj po spoznaní iných Európskych metropol. V Poľsku cítiť úctu k pápežovi blahej pamäti dnes už bl. Jánovi Pavlovi II. V každom meste, do ktorého docestovali, mali aj zaujímavú prednášku z oblasti histórie, politiky, bilaterálnych a medzinárodných vzťahov. Z Wroclavy sa presunuli autobusom do Krzyzowej, ktorá určite nie je zaujímavá počtom obyvateľov (250-300), ale tým, akí ľudia sa tu stretávajú. V tunajšom kongresovom centre sa stretávajú ľudia, u ktorých by ste ťažko hľadali spoločné záujmy, ale dôležitý bol a je spoločný cieľ, boj proti totalitnému režimu a porušovaniu ľudských práv. Tu tiež absolvovali prednášku, ktorá na nich zanechala hlboký dojem: treba hľadať to, čo ľudí spája a nie, čo ich rozdeľuje. Tento krát nocovali v areáli zrekonštruovaného panstva ako za starých čias – dnes kongresové centrum a miesto stretnutí nielen významných politikov, ale aj mládeže. Posledný deň v Poľsku si prezreli zaujímavé mestečko Swidnica, ktoré je tiež dôkazom toho, ako citlivo Poliaci rekonštruujú staré a budujú nové a moderné. Cesta do Prahy trvala trochu dlhšie, mali možnosť pozorovať okolitý kraj z autobusu, pričom sa lepšie spoznávali s mladými účastníkmi z ostatných krajín.

V Prahe sa ubytovali v Hoteli Pivovar a štvorhodinovú prehliadku historického centra Prahy a Pražského hradu si naozaj užili za pekného počasia. Asi najviac na nich zapôsobil Karlov most a turistami nabité ulice. Hlboký dojem na nich zanechala prednáška prof. Stříbrného o sekularizácii v Európe a študent Tomáš Sláma ocenil aj súkromný rozhovor s touto významnou osobnosťou.

Union-Stiftung-zahoraci

 

Z Prahy pokračovali autobusom do hlavného mesta spolkovej krajiny Sárska (Saarland), do Saarbrückenu. Patrí medzi najmenšie nemecké spolkové krajiny, ale študenti ocenili modernú povojnovú výstavbu, lebo po skončení druhej svetovej vojny ostal Saarbrücken v ruinách. Tu sa nachádza aj centrum nadácie Union Stiftung, ktorá tento program realizuje. Nadácia bola založená už v roku 1959 ako apolitická na princípoch kresťanstva financovaná výlučne z privátnych zdrojov. Cieľom tejto nadácie je vzdelávanie najmä mladých ľudí na základe demokratických a občianskych princípov, európska jednota a porozumenie, podpora vedy, výskumu a kultúry. Taktiež navštívili tunajší parlament (Landestag), kde si mohli vyskúšať stoličku ministra financií, či iného politika a vyskúšať si rokovanie o dôležitých politicko-spoločenských otázkach.

EP_ucastnici_programu-zahoraci

Zo Saarbrückenu sa presunuli do Strassbourgu priamo do centra EU Parlamentu, v ktorom pravidelne zasadá vyše 700 europoslancov, spomedzi nich 13 zo Slovenska. S obdivom si prezreli sekcie, v ktorých pracujú europoslanci, rozdelení nie podľa národnosti, ale podľa politickej príslušnosti. Mali možnosť vidieť celú budovu EU Parlamentu aj s hlavnou rokovacou sálou. Francúzsky Strassbourg ich uchvátil svojím krásnym historickým centrom a okolité Alsasko nádhernou prírodou. Ďalšie kroky viedli do najstaršieho mesta Nemecka – do Trieru, ktoré založil ešte cisár Konštantín, a ktorého katedrála uchováva vzácnu relikviu: Kristove rúcho, ktoré mal oblečené pred umučením. Poslednou zastávkou bolo hlavné mesto Belgicka Brusel a Mons s umelo vybudovaným mestečkom Shape, kde sídli veliteľstvo NATO. Okrem nádherného bruselského námestia s radnicou a kraľovského paláca si naši študenti nenechali ujsť možnosť ochutnať bruselské čokoládové bonbóny. V Monse absolvovali prednášku o hlavných cieľoch NATO a prezreli si Shape – mestečko pre vojakov , lúžiacich v NATO, a ich rodiny z celého sveta.
V utorok 1. októbra ich čakala cesta domov. Vlakom zo Saarbrückenu do Stuttgartu, S-Bahnom na letisko a lietadlom na Viedenský Schwechat.

Keď si čítate tieto zážitky z putovania našich študentov, určite vám napadne otázka: Koľko to všetko muselo stáť, prepychové hotely, odborné semináre, prehliadky pamätihodností, účasť na miestach, ktoré si vyžadujú špeciálne povolenie, výborná strava počas dvoch týždňov, letecký návrat zo Stuttgartu do Viedne….? Môžem vám prezradiť, že vďaka našej kolegyni Mgr. Veronike Chvátalovej celkom nič – len osobnú účasť a chuť učiť sa nemecký jazyk, v Európe stále aktuálny. Naša kolegyňa totiž spolupracuje s p. Petrom Ullmannom z Union Stiftung, ktorý tieto medzinárodné stretnutia študentov organizuje a každoročne sprevádza nových študentov po Európe. Všetky výdavky (doprava, strava, ubytovanie, vstupy, prednášky…) hradí práve táto nadácia. Ako sa do programu dostať? Sú len dve podmienky: mať min. 18 rokov a dobre ovládať nemecký jazyk. No a potom mať trochu šťastia a byť medzi tými 4 vybranými. Každoročne sa tohto programu môžu totiž zúčastniť len 4 študenti za každú krajinu (len tohto roku sme dostali výnimku a mohli ísť až piati). A tých vyberá p. Chvátalová.

Program tento rok absolvovali: Tomáš Sláma z Gajar, Nikola šišuláková zo Studienky, Michaela Hrončeková a Lenka Sabolová z Malaciek (všetci študenti Gymnázia sv. F. Assiského v Malackách) a Adam Potočňák zo Závodu (vysokoškolák).
Takže mi ostáva už len dodať: Učte sa s chuťou nemecký jazyk v spojenej Európe sa ním bez problémov dohovoríte, veľa uvidíte a nájdete si nových priateľov!

Stanislava Zajačková


.
Toto je čítané

Polícia pátra po 53-ročnom Jackovi z DSS Moravský Svätý Ján

Senickí policajti hľadajú nezvestného, 53-ročného muža z okresu Senica. Podľa informácií polície…

BM Salon EV