V dnešnej uponáhľanej dobe, plnej komerčných Santa Clausov a Dedo Mrázov, deti často zabúdajú na tradičného biskupa Mikuláša, ktorý na svojej putovnej ceste rozdával do okien všetkým chudobným a dobrým deťom sladkosti, na ktoré v tej dobe nemali peniažky.

Na túto pradávnu podstatu a hodnotu mikulášskeho dňa sa v poslednom čase veľmi rýchlo zabudlo.

mikulazskou-cestou-malacky-cvc

My, v Centre voľného času , ale vieme, čo tu deťom chýba a po čom deti túžia. Preto sme pre vás pripravili presne na deň 6.12. 2013 stretnutie s pravým a tradičným Mikulášom, ktorý na svojej ceste po meste na vyzdobenom koči, ťahaným krásnymi koňmi odprevadí na Kláštorné námestie celý sprievod, v ktorom určite nebude chýbať anjel s čertom, jabĺčkarka, perníkárka, poslovia, lukostrelci, deti a dospelí v rôznych dobových, starodávnych a ľudových odevoch ožiarených lampášikmi, aby nám aspoň sčasti priblížili celkovú atmosféru onej doby.

„Mikulášska cesta“ sa začína o 16.00h v Cvečku na ulici M. Rázusa v Malackách, do ktorého sa môžete pripojiť aj vy. Putovná cesta Mikuláša je naplánovaná z CVČ, po uliciach Pribinova, F. Kostku, Hviezdoslavova až na Kláštorné námestie, kde sprievod vyvrcholí o 16.30h. Tu si spolu s vami, v deň svätého Mikuláša, pripomenieme pôvodné zvyklosti, tradície a tú pravú mystiku našich dávnych predkov.
Poďme všetci spolu s nami osláviť veľkolepý svätomikulášsky večer!

Viktoria Krajčírová


.
Toto je čítané

Senickej detskej pohotovosti hrozí od júla zatvorenie

Detské pohotovostné ambulancie v Senici a Myjave patria medzi desať bodov ambulantnej…

Lakovanie a Pieskovanie