Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pred tvorbou poľadovice pre celé Záhorie.

poladovica-malacky-levare-zahori-foto-nikoleta-pavlovova

V utorok (17.12.) v ranných hodinách 45 ročná chodkyňa nerešpektovala na priechode pre chodcov v Senici svetelný signál “Stoj” dávaný chodcom. Vstúpila na priechod pre chodcov bez toho, aby sa presvedčila, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva a vošla do jazdnej dráhy autu Dacia. V dôsledku zrážky sa žena zranila.
V nedeľu (15.12.) ráno v meste Senica jazdila cyklistka po chodníku, zišla z neho na ľavú stranu cesty rovno do jazdnej dráhy oproti idúceho auta. Pri zrážke sa cyklistka zranila, nehoda sa zaobišla u vodičiek bez alkoholu.
Polícia upozorňuje chodcov a cyklistov, že aj oni sú riadnymi účastníkmi cestnej premávky. Mnohí chodci si neuvedomujú, že ak je cesta zľadovatená, brzdná dráha auta je dlhšia a môže sa stať, že aj napriek intenzívnemu brzdeniu auto nezastaví. Často sú takéto nehody smrteľné alebo zostávajú s následkami na zdraví. Záhorí.sk o tom informovala policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Výzva vodičom – zvýšte opatrnosť!
Vzhľadom na tvoriacu sa poľadovicu upozorňuje polícia vodičov, aby zvýšili na cestách opatrnosť. Na väčšine územia Slovenska sa na vozovke tvorí ľad  a dochádza ku kolíznym situáciám. Na vozovke treba počítať s poľadovicou, na mnohých úsekoch aj s mrznúcim mrholením, preto treba maximálne zvýšiť opatrnosť. V súvislosti s nepriaznivým počasím – sneh, dážď, poľadovica, hmla, je veľmi dôležité, aby sme sa na cestách správali disciplinovane, ohľaduplne, prispôsobili jazdu situácii v cestnej premávke, poveternostným podmienkam a svojím schopnostiam. Taktiež je potrebné sa plne venovať vedeniu vozidla a sledovať situáciu v cestnej premávke.

Pokuta za nepoužitie zimných pneumatík 60 eur
“Ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad, alebo námraza, vodič osobného auta môže takéto vozidlo použiť v cestnej premávke len ak má na všetkých nápravách zimné pneumatiky. Za nepoužitie zimných pneumatík je možné uložiť pokutu 60 eur.” upozorňuje policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Jav: Poľadovica
Stupeň: 1. stupeň
Trvanie javu: od 18.12. 9:00h do 22.12.2013 20:00
Na Záhorí sa MIESTAMI očakáva tvorba poľadovice. Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra – rôzne typy vedenia..). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný,
ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Patrik Polák
Meteorologická stanica Malacky


.
Toto je čítané

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd, zranili sa

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v…

Trnavské rádio Tak akorát 2024