V roku 2014 sa priemerná úroveň sadzieb daní z nehnuteľností v 79 okresných mestách SR a mestských častiach Bratislavy oproti predchádzajúcemu roku zvýšila o nepatrných 0,48 %.

ilustracny-obrazok-priemyselny-zona-senica-delphi

Najviac narástli sadzby daní z nehnuteľností v tomto roku v Stropkove, Malackách, Zvolene a Liptovskom Mikuláši. V ostatných mestách, ktoré zvyšovali sadzby daní z nehnuteľností, boli tieto zmeny zanedbateľné.

Rebríček miest podľa výšky daní
Na základe získaných dát PAS (Podnikateľská aliancia Slovenska) aj v tomto roku pripravila rebríček okresných miest zoradených podľa výšky všetkých daní z nehnuteľností. Rebríček informuje, o koľko sa dane z nehnuteľností v sledovaných mestách odlišujú od celoslovenského priemeru. V skupine sledovaných miest sú najnižšie sadzby daní z nehnuteľností v Gelnici, Sobranciach a Medzeve. V prvej desiatke prevažujú mestá východného Slovenska. Na opačnom konci rebríčka sa s relatívne najvyššími sadzbami umiestnili Bratislava so svojimi mestskými časťami, Senica a Košice.

Porovnanie zdanenia podnikateľa
Podnikateľ, ktorý na svoje podnikanie potrebuje pozemok s rozlohou 1500 m2 a výrobnú halu s rozlohou 1000 m2 by za tieto nehnuteľnosti v roku 2014 zaplatil v Skalici 3474 € (70. miesto z 89), v Senici 3550,56 € (71.miesto) a najviac z okresných miest na Záhorí v Malackách, kde by zaplatil 3.726 € (75. miesto). Menej zaplatia podnikatelia v siedmich mestských častiach Bratislavy 3094,05 € (58.-64. miesto). Priemerná výška dane v sledovaných mestách za uvedenú kombináciu nehnuteľností je 2.479 €.

Číselné údaje do aktuálnej databázy získala PAS od predstaviteľov miest alebo zo všeobecných záväzných nariadení zverejnených na internetových stránkach miest.

Zdroj: Podnikateľská aliancia Slovenska


.
Toto je čítané

V obci Závod začala bratislavská župa revitalizovať cestu

Medzi ďalšie úseky župných komunikácií, ktoré rekonštruuje Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja…

20 rokov