Malacký kaštieľ je čoraz populárnejší. Aj napriek obmedzenej rozlohe verejnosti prístupných priestorov ho vyhľadáva viac a viac návštevníkov.

palffyovsky-kastiel-malacky

Malacký kaštieľ navštívilo v minulom roku 4 220 osôb, čo je o približne tisíc viac ako v roku 2012. Najviac návštevníkov prilákali už tradične Prvomájové Malacky, najväčšie podujatie v meste. Počas jediného dňa absolvovalo prehliadku kaštieľa 1 160 ľudí. Úspech mala aj Výstava poľovníckych trofejí, Výstava makiet malackých budov, Filatelistická výstava a Vianoce v kaštieli.

Do kaštieľa zavítali počas roka nielen Malačania, ale aj ľudia z blízkeho i  ďalekého okolia a dokonca aj cudzinci. Prichádzali dospelí, ale aj deti z materských a základných škôl. Všetkým ďakujeme za prejavenú dôveru a tešíme sa na stretnutie v roku 2014.

V tomto roku sú v kaštieli pripravené už tradičné podujatia ako Veľká noc v kaštieli či Vianoce v kaštieli, a samozrejme výstavy rôzneho druhu. Okrem umenia sa môžu návštevníci tešiť napríklad na výstavu drotárskeho umenia svetových kvalít, alebo výstavu dokumentujúcu baníctvo a mineralógiu v Malých Karpatoch. Pripravených je aj niekoľko noviniek, tie sú však zatiaľ prekvapením.

malacky-kastiel-foto-galeria-slovakia

Zvyšujúci sa počet návštevníkov kaštieľa a jeho rastúca popularita sú tým najlepším potvrdením toho, že mesto Malacky urobilo správny krok, keď v roku 2007 prevzalo kaštieľ, hoci v dezolátnom stave, do vlastných rúk a pustilo sa do jeho rekonštrukcie. Snahou mesta je, aby táto nákladná rekonštrukcia čo najmenej zaťažila rozpočet mesta, teda aby bola v maximálnej miere financovaná zo súkromných či nenávratných zdrojov. Z tohto dôvodu trvá renovácia dlhšie, no už teraz môžu záujemcovia absolvovať prehliadku tohto bývalého šľachtického sídla, vystaviť tam svoje umelecké diela alebo nafotiť si tam svoje svadobné fotografie. V roku 2014 by mali pribudnúť ďalšie zrekonštruované priestory slúžiace ako múzeum a  naplánované je aj začatie opravy strechy a vzácnych francúzskych komínov. Pálfiovci ich vybudovali viac ako dvadsať a každý je úplne iný.

Michaela Janotová

Pálfiovský kaštieľ v Malackách (starší pravopis Pálffyovský …) je kultúrno-historická pamiatka celoslovenského významu zaevidovaná v súpise pamiatok nachádzajúca sa v okresnom meste Malacky na západnom Slovensku. Kaštieľ má bohatú históriu. Počas svojej existencie bol sídlom urodzeného rodu, františkánskym internátom, vojenským skladom i nemocnicou. Od roku 2007 patrí kaštieľ mestu, ktoré sa podieľa na jeho rekonštrukcii a možnosti ďalšieho využitia. Zdroj: Wikipedia


.
Toto je čítané

Primátor Radovan Prstek: Šaštín-Stráže je malé mesto s veľkou históriou

Známe je Národnou púťou na celom Slovensku, aj na Morave. Patrí medzi…

BM Salon EV