Mesto Malacky si vo štvrtok (13.2.) pripomenie 380. výročie jednej z najvýznamnejších udalostí vo svojej histórii. Pri tejto príležitosti sa uskutoční špeciálna prednáška.

palffy_pavel-malacky

Vo štvrtok uplynie 380 rokov odo dňa, keď sa Malacky a okolie nadobro stali majetkom Pavla Pálfiho. Éra významného šľachtického rodu Pálfiovcov patrí k tým najvýznamnejším v dejinách nášho mesta. Malacky zažívali éru rozkvetu, ekonomického i kultúrneho.
Dejiny mesta Malacky sa spájajú s popredným uhorským rodom od roku 1622, keď Pavol Pálfi získal do zálohy majetok pôvodne patriaci Balassovcom (plavecké panstvo, vrátane Malaciek). 13. februára 1634 potom získal na tento majetok aj kráľovskú donáciu od cisára Ferdinada II. Habsburského.

Éra Pálfiovcov je však nielen jednou z najúspešnejších v histórii mesta, ale je zároveň plná zaujímavostí a niekedy aj tajomstiev. Jednu takú záhadu skrýva aj Malacký kaštieľ. Nie je totiž známe, kedy ho začali Pálfiovci stavať. Otáznikov je v súvislosti s kaštieľom a jeho históriou ešte niekoľko. Oveľa viac je však známeho a ešte viac zaujímavého. A práve toto si môžete vypočuť na Stretnutí s históriou, ktoré  organizuje Mesto Malacky a Mestské centrum kultúry Malacky – Múzeum Michala Tillnera špeciálne práve pri príležitosti spomínaného výročia.

Prednášať budú historici z Mestského centra kultúry Malacky – Múzea Michala Tillnera Mgr. Pavol Vrablec a Mgr. Martin Macejka. Prednáška sa bude týkať okolností získania panstva Pálfiovcami a okolností výstavby kaštieľa. Pozrieme sa aj na ďalší vývoj panstva a kaštieľa, nielen za čias Pálfiovcov, ale aj v pohnutých časoch po nich.

Stretnutie s históriou sa uskutoční vo štvrtok 13. februára o 18.00 h v Malackom kaštieli. Spojené bude s premietaním i prehliadkou kaštieľa. Vstup je zdarma, všetci ste srdečne vítaní.

Michaela Janotová


.
Toto je čítané

Záhorie môžu v pondelok večer zasiahnuť búrky

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal, na pondelok (6.5.) večer, výstrahu prvého stupňa pred…

Lakovanie a Pieskovanie