Mladá manažérka postavila krachujúci Kovotvar v Kútoch na nohy. Dnes jeho výrobky predáva aj obchod anglického princa Charlesa z Walesu. Informujú o tom Hospodárske noviny.

krhla-konva-kuty-kovotvar-princ-charles-zdroj-hospodarske-noviny-foto-pavol-funtalFoto: Pavol Funtál, Hospodárske noviny

Kovotvar Kúty bol kedysi najväčší výrobný podnik na Slovensku, ktorý zásoboval občanov socialistickej republiky pozinkovanými vedrami a kanvicami. Dnes tieto jednoduché a účelné tvary ponúkajú nemecké a anglické e-shopy a nájdete ich dokonca aj v Buckinghamskom paláci. Ručne pozinkované výrobky z Kútov ponúkajú predajne Highgrove princa Charlesa z Walesu. „Výrobky pre nich musia spĺňať tie najvyššie nároky kvality, ak je na tovare akákoľvek preliačinka alebo stečený zinok či lak, odberateľovi ho ani nebalíme,“ hovorí pre Hospodárske noviny riaditeľka družstva Marcela Tokošová. Primeraná je následne aj cena, ktorá sa v kráľovskej predajni šplhá za kanvicu na vyše 54 eur. „U nás by ste si za to kúpili desať podobných,“ dodáva.

kovotvar-kuty-krhla-konva-princ-charles-obchod

Vzácna na výrobkoch z Kovotvaru je ručná práca. Lacnejšia konkurencia zinkuje automaticky, v Kútoch sa o to starajú chlapi.

Firma predáva vázy na kvety do Talianska, do Francúzska parné hrnce, do Británie a Japonska kanvy na polievanie. Družstvo však živia najmä lapače nečistôt na diaľničné kanálové stoky, ktoré dodáva na obrovský nemecký trh. Tvoria 70 percent produkcie.

Marcela Tokošová postavila krachujúci Kovotvar na nohy. Do družstva prišla v roku 2010 ako  krízová manažérka zamestnaná v konzultantskej firme.  „Firma je jednoduchá na riadenie, len treba makať,“ hovorí pre Hospodárske noviny nekompromisne šéfka, ktorá má obchodného riaditeľa tretinu roka na cestách a sama pracuje v pracovni, kde v postieľke s hrkálkami pokojne oddychuje jej polročná dcérka. „Keď som sem prišla, miestni pracovali len štyri dni v týždni, za tri štvrtiny mzdy. Výrobky predávali do nemeckých hobby obchodov pod cenu, len aby bola práca. A namiesto toho, aby makali, váľali sa tu opití na dvore,“  dodávaTokošová.

Zdroj: Hospodárske noviny


.
Toto je čítané

Bratislavská župa rekonštruuje viaceré mosty v regióne

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začína s rekonštrukciou viacerých mostov. S prácami začal…

BM Salon EV