Rozhovor s organizátorkou akcie SUŠky a ich korálkový svet a majiteľkou Korálkárne v ZOC MAX Skalica Annou Harskou.

Záhorí.sk je mediálny partner akcií v ZOC MAX Skalica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čo Vás inšpirovalo k zorganizovanou takejto akcie?
Mladý duch, nespútaný konvenciami, slobodná kreativita, možnosť prejaviť sa bez zošnurovania pravidlami… Bola som jednoducho zvedavá, aké nápady budú mať pri výrobe šperkov z korálikov a iných doplnkov mladí ľudia, študenti. Mnohí z nich po prvý krát držali v rukách kliešte na drôtik, či ketlovacie ihlice…. A mnohí prekvapili. Našli sa síce aj takí, ktorí na projekte nepracovali s potrebným nadšením, ale väčšina z nich sa chopila šance, ktorú im tento projekt ponúkal. A to naučiť sa niečo nové, pracovať s novým materiálom, ktorý potom budú môcť uplatniť vo svojom profesijnom živote, či už ako módni návrhári, aranžéri, bytoví dizajnéri….

Už ste podobné podujatie organizovala v minulosti?
Smiech. Nie, toto podujatie v ZOC MAX bola naša premiéra. Ospravedlňujem sa za drobné nedostatky a chybičky. Rada by som ešte raz poďakovala všetkým aktérom, školám za ich tvorivú a organizačnú prácu. Náklady na zabezpečenie takéhoto podujatia nie sú práve malé a ZOC MAX Skalica nám vyšlo maximálne v ústrety a prevzalo takmer všetky náklady spojené so zabezpečením takéhoto podujatia. Sme radi, že nám ZOC MAX dalo svoju dôveru a podporilo nás.

Prečo ste sa rozhodla pre SŠ Trenčín a Strážnice?
Trenčín je moje obľúbené mesto a vždy ma tam niečo priťahovalo. Takže voľba prvej školy bola jasná. Veľmi príjemne ma prekvapili svojou ústretovosťou a profesionalitou, minimálne čo sa organizačných vecí týka. Som veľmi vďačná Ing. Backárovej PhD., ktorá si celý projekt zobrala k svojim ostatným povinnostiam za svoj vlastný, usmerňovala tiež študentov, ktorí sa workshopu zúčastnili, sama šperky nafotila, spracovala, poradila v organizačných záležitostiach, čo by na akcii malo a nemalo byť… Veľmi dobre sa mi s ňou spolupracovalo.
A SŠ Strážnice má v tomto regióne veľmi dobrý ohlas, najmä čo sa odevného dizajnu týka. Garantka odevného dizajnu p. Jana Karasová zo SŠ Strážnice má skúsenosti s organizovaním módnych prehliadok, jej talent sa nedal prehliadnuť.
Musím však ešte podotknúť, že z Trenčína sa na workshope zúčastnilo takmer 50 študentov, workshop trval 2 dni.
V Strážnici bolo cca. 12 študentov a na tvorbu šperkov mali len 1 deň.
Preto aj dnes na prehliadke bolo prezentovaných viacej modelov z odevného dizajnu zo strážnickej školy a z oblasti korálkových šperkov bolo viacej modelov predstavených trenčianskymi študentmi.

Dnešné podujatie bolo otvorené netradične, tancom…
Áno a nie hocijakým. Smiech. Latinsko-americké tance sú tiež veľmi úzko spojené s nádhernými kostýmami, posiatymi kamienkami a vyšívané korálikmi…. A okrem toho podľa mňa latinsko-americké tance podčiarkujú svojim temperamentom mladého, nespútaného ducha… A tanečníci Rudolf a Monika z TK Classic Hodonín sú mladí ľudia, idúci si za svojim tanečným snom, takže skvelo podtrhli atmosféru akcie.

Vybrala by ste aj Vy tie modely, ktoré vybrala porota ako víťazné?
Bolo veľmi ťažké vybrať len 1 model. Modely boli netradičné a zhotovené z atypických materiálov. Či už to bol neskutočný „lékořicový“ korzet (geniálna myšlienka ako pozdvihnúť obyčajný „pelendrek“), šaty z vriec na kávu, dekorácie z drôteniek na riad alebo víťazné letokruhy (SŠ Strážnice). Z korálkových doplnkov ma najviac zaujala myšlienka autorky spraviť špičku na cigaretu z korálikov, páčil sa mi tiež víťazný model „Bordó“ (SUŠ Trenčín). Pamätám si ešte, ako si autorka šperk nakreslila a potom vymeriavala bižutérne lanko a miesta, kde bolo lanko treba spojiť. Tento víťazný šperk vyhral právom, proces jeho tvorby bol dosť náročný. Musím povedať, že obidve školy majú veľmi šikovných a kreatívnych študentov.

Máte krásny obchodík plný korálikov a pekných vecí. Ako ste sa vôbec dostala k práci s korálikmi?
V podstate ma k tomu nepriamo doviedla moja babka. Bola to energická žena, ktorá okrem toho, že stíhala prácu a domácnosť, si vždy našla chvíľu na to, aby sa upravila, namaľovala, dala šperk, či už klasickú šnúru z korálikov, brošňu, perlový náhrdelník…. A raz som prišla do Jablonca, do jedného obchodíku s príjemným personálom a už to išlo. Najskôr som tvorila pre seba, potom pre kamarátky, potom som nakupovala materiál na výrobu šperkov aj kamarátkam… O koráliky bol záujem, tak som si povedala, že by som si na skúšku mohla prenajať predajné priestory. Nuž a sme tu už 4. rok. Smiech.

Takže sa Vám darí? Majú ľudia záujem o korálkové šperky?
Asi každý začiatok je ťažký. Dosť dlho nám trvalo, než sme ľudí presmerovali zo zažitej predstavy, ktorú mali spojenú s korálikmi a mysleli si, že v našom obchodíku „sa navlékajú gorališky na šňúrku“. A že robíme hand-made veci z kvalitného materiálu. Ľudia neboli zo začiatku ochotní akceptovať o niečo vyššiu cenu než za akú sa predáva bižutéria, väčšinou z plastu, bežne v obchodoch. My vieme zákazníčke poradiť pri výbere šperku, stačí, ak nám opíše, alebo ešte lepšie ukáže na fotografii šaty, ku ktorým by si šperk priala. Ľudia často zabúdajú, že šperk by mal byť zladený aj s inými doplnkami, ako je taška, či topánky alebo bolerko. Šperk vieme zhotoviť na mieru, t.j. zákazníčke sedí ako uliaty. A takisto šperky aj opravujeme, napríklad pokazené uzávery na obľúbených šperkoch.

Pre koho najčastejšie navrhujete šperky
Je to široká dosť paleta. Budúce nevesty a svadobní hostia, k plesovým a večerným šatám, spolupracujeme tiež s interiérovými dizajnérmi či aranžérmi interiérov na rôzne slávnostné príležitosti. Ale takisto k nám príde zákazníčka, ktorá chce spraviť radosť sebe alebo kamarátke kvalitným šperkom na mieru.

Čo všetko sa dá z korálikov robiť?
Okrem korálkových šperkov sa dajú koráliky aj našívať priamo na odev, ponúkame tiež nažehľovacie a našívacie kamene, koráliky sa dajú použiť pri aranžovaní, či už vo vázach, alebo na stoloch, zavesené u okna, korálkové „veterné kolotoče“, dajú sa nimi oblepiť kvetináče, fotorámiky, či spraviť korálkové obrazy… Fantázii sa medze nekladú. Koráliky sú väčšinou zo skla, často brúseného, ktoré krásne láme svetlo…. Neraz sa nám zákazníčky prídu pochváliť so svojimi výrobkami a veruže niekedy žasneme, čo všetko vymyslia.

Máte v pláne organizovať v budúcnosti podobné podujatia?
Jasné. Teda ak budú chcieť školy s nami spolupracovať aj naďalej. Smiech. Ale teraz vážne. Chápem, že hoci je to na jednej strane pre školu a študentov prínos, na druhej strane je to pre vyučujúcich a garantov projektu práca navyše a nie vždy ide všetko hladko. A takisto dávam do projektov svoju energiu, materiál a know-how aj ja. Ale práca s korálikmi ma baví a teší ma, keď vidím radosť z tvorby, nevšedné nápady a tvorbu mladých, kreatívnych ľudí. Verím, že majú možnosť rozšíriť si aj týmto spôsobom svoje pole pôsobnosti a možno sa z nich neskoršie stanú naši dobrí zákazníci. Smiech.

Podujatie malo skvelý ohlas, veríme, že aj ostatné Vaše akcie budú úspešné a okruh Vašich zákazníkov sa bude rozrastať. Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa kreatívnych dní.


.
Toto je čítané

Bratislavská župa otvorila nové zariadenie sociálnych služieb v Sološnici

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž…

Lakovanie a Pieskovanie