Mesto Skalica vďaka svojej širokej ponuke v cestovnom ruchu dokáže uspokojiť aj tých najnáročnejších turistov. Prídu si tu na svoje milovníci golfu, vodnej turistiky, či návštevníci pamiatok.

skalica-centrum-tik-pozicovna-bicyklov

Milovníci golfu sa môžu odreagovať na 18-jamkovom ihrisku v nádhernom prostredí skalických vinohradov.

Vodáci môžu využiť služby jediného prístavu Baťovho kanálu na Slovensku – Prístavu Skalica. Je možné si tu zapožičať loďku a splaviť celý Baťov kanál, alebo si zapožičať kánoe a zažiť dobrodružstvo.

V meste sa nachádza množstvo sprístupnených pamiatok, pričom každá pamiatka je niečim unikátna a ukrýva v sebe ďalšiu zaujímavosť. Napríklad vo Františkánskom kláštore sa nachádza Čierna kuchyňa, kde sa môžu návštevníci pozrieť ako sa pečie originálny Skalický trdelník. Letná turistická sezóna začína 17. 5. 2014 tradičným podujatím Trdlofest a končí podujatím Skalické dni, ktoré sa konajú od 19. 9 – 21. 9. 2014.

Mesto Skalica v cestovom ruchu napreduje
Pre letnú turistickú sezónu 2014 sme pripravili množstvo noviniek, ktoré potešia každého návštevníka. K najväčším lákadlám patrí sprístupnenie dvoch nových pamiatok – Paulínsky kostol a Veža evanjelického kostola, v priestoroch ktorej budú umiestnené informačné tabule o architektovi Dušanovi Jurkovičovi a jeho dielach. V Ľadovni pripravujeme vinársku expozíciu miestnych vinárov, informačné bannery o pestovaní hrozna a výrobe vína v Skalici. Popri speve a hre na organe v Jezuitskom kostole sme tento rok pripravili ešte jednu novinku a to hru na saxofóne.

Pri vstupoch do mesta budú umiestnené nové navigačné smerové tabule TIK, pre zjednodušenie orientácie turistov prichádzajúcich do nášho mesta.
Pre zahraničných turistov sme pripravili zvukové nahrávky pamiatok v AJ a NJ. Pri každej pamiatke bude QR kód, po naskenovaní ktorého sa pustí turistovi nahrávka textu o pamiatke v jeho smartfóne v nemeckom alebo anglickom jazyku.

Mesto Skalica sa zapojilo do Bratislava CARD. Cieľom je prilákať turistov z hlavného mesta k nám do Skalice. V Bratislave si zakúpia turisti Bratislava CARD, ktorá im umožňuje zľavy v mnohých zariadeniach. V Skalici si môžu zľavu uplatniť v Turistickej informačnej kancelárii, v Prístave Skalica na Baťovom kanáli a na golfovom ihrisku.

Pre ľahšie získanie informácií z internetu sme v spolupráci s EHS, s. r. o. pripravili spustenie wifi zóny v centre mesta. Wifi pripojenie uľahčí prístup na webstránku mesta, prípadne načítanie QR kódov aj pre turistov, ktorí vo svojom smartfóne nemajú pripojený internet.

Od novembra 2013 do konca augusta 2014 prebieha fotosúťaž „Skalica vašimi očami“. Do súťaže sa môže zapojiť ktokoľvek, kto dodá fotografie mesta do Turistickej kancelárie. Autor najlepšej fotografie vyhrá hodnotné a zaujímavé ceny.

Pre letnú turistickú sezónu 2014 sme rozšírili ponuku jazykových variant prehliadky pamiatok mesta Skalica o ruský jazyk. V cudzojazyčnej ponuke zostávajú NJ, AJ, FJ a MJ.

Od mája 2014 je pripravených 7 nočných prehliadok, ktoré sú tematicky zamerané. Pripravujeme tradičné nočné prehliadky s obohatením o novinky.
Ponuka TIK – pokračovanie v osvedčených a úspešných novinkách z roku 2013

K najväčším lákadlám v minulom roku patrila ukážka fungovania Mlynu bratov Pilárikových. Atmosféru minulosti si môžu prísť návštevníci vychutnať aj tento rok a to od 17. 5. 2014 do 21. 9. 2014, každú sobotu o 15:00 hod. Spustenie mlynu je možné aj mimo týchto pravidelných termínov, po dohode s Turistickou informačnou kanceláriou Skalica. Na návštevníkov v Mlyne bratov Pilárikových čaká i expozícia hasičskej techniky.

Mesto Skalica sa zapojilo do projektu turistických vizitiek ako prvé mesto na Slovensku. Filozofiou tohto projektu je propagácia miest Českej republiky a už aj Slovenska. Návštevník príde do mesta, zakúpi si turistický denník a zbiera samolepky, ktoré si lepí do tohto denníka. Po skúsenostiach z Českej republiky turisti navštevujú všetky tieto mestá z turistického denníka, aby skompletizovali svoju zbierku.

Medzi najviac navštevované pamiatky v meste Skalica patrí veža Farského kostola sv. Michala a takisto izba hlásnika, ktorý kedysi na tejto veži slúžil.

Pre deti z materských škôl, ale aj pre žiakov prvého a druhého ročníka základných škôl Turistická informačná kancelária zabezpečuje prehliadku mesta zábavnou formou. Históriu mesta a vybraných pamiatok porozpráva maňuška šašo. TIK organizuje prednášky pre študentov cestovného ruchu o aktivitách, novinkách, službách v Meste Skalica. Cieľom týchto stretnutí je dosiahnuť, aby sa Mesto Skalica stalo ich inšpiráciou pre ďalšie štúdium a možným miestom trávenia voľného času so svojimi blízkymi.

Renáta Fasurová, TIK Skalica


.
Toto je čítané

Mesto Senica oceňovalo osobnosti kultúry

Na základe nominácií verejnosti a kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií ocenili v Senici…

3D filamenty 2023