“Kliešte prenášajú vírus, ktorý spôsobuje kliešťovú encefalitídu (zápal mozgových blán) a baktériu, ktorá spôsobuje lymskú boreliózu,” priblížila riaditeľka kancelárie WHO na Slovensku Darina Sedláková.

kliest-telo-les

Obe ochorenia sú nebezpečné, lebo môžu trvalo poškodiť centrálnu nervovú sústavu a v niektorých prípadoch viesť aj k smrti.

“Aj keď drvivá väčšina kliešťov nie je infekčná a spôsobuje ‘len’ uštipnutie a cicanie krvi, jedno až dve percentá sú prenášačmi spomínaných ochorení. Na Slovensku je podľa odborníkov 37 endemických oblastí,… ale istý si človek nemôže byť nikde,” zdôraznila Sedláková.

Prírodné ohniská kliešťovej encefalitídy na Záhorí:
Malacky – celé územie
Senica – k.o. Hradište, Lakšárska Nová Ves, Šaštín-Stráže, Moravský Sv. Ján
Skalica – k.o. Gbely, Skalica,

Každý rok je hlásených asi 100 ochorení na encefalitídu a kým borelióza bola v minulosti veľmi zriedkavá, v ostatných rokoch jej výskyt najmä vo východných okresoch dramaticky stúpa.

Je mnoho receptov ako odplašiť a „nechytiť” kliešťa na svoje telo. Samozrejme je to primeraná obuv, odev a v neposlednom rade aj repelent. Poľovníci sa chránia a to účinne, jednoduchým biorepelentom, ktorý doporučujú. Čo je pre pokožku a zdravie podstatné, je úplne bez chémie na prírodnej báze a naozaj kliešte o vás neprejavia záujem.

Domáci biorepelent
1 sáčok rozmarínu (dostať kúpiť, ako koreninu), prípadne vetvičky čerstvého rozmarínu
1 liter vody
1 polievkovú lyžicu vínneho octu

Ako na to?
Do hrnca dajte vodu a priveďte ju do varu. Odstavte ju a pridajte rozmarín, nechajte vylúhovať. Rozmarín vo vode môže ostať až do jej vychladnutia. Potom „čaj” preceďte cez hustejšie sitko. Pridajte lyžicu vínneho octu. Premiešajte. Biorepelent prelejte do fľaše, taktiež si prichystajte do rozprašovača a odložte do chladničky.
Pred každým výletom do prírody si nastriekajte telo, zvýšenú pozornosť venujte nohám hlavne od kolien nadol. Nezabudnite si nastriekať tiež obuv. Svoj repelent si pribaľte do vaku, pri dlhšom pobyte v prírode je vhodné opakovane aplikovať. (Bez záruky.)

Zdroj: tvnoviny.sk, zdravieastyl.sk


.
Toto je čítané

V Skalici založia mládežnícky parlament i radu seniorov

“Mladým patrí budúcnosť a skúsenosti starších sú na nezaplatenie,” uvádza mesto Skalica…

BM Salon EV