Jeden aprílový pondelok sme sa v dopoludňajších hodinách presunuli autobusom do Petrovíc u Karvinej v Českej republike, na Strednú školu DAKOL.

via-humana-skalica-3

Nebola to naša prvá cesta, kedy sme zavítali do týchto končín. Našich priateľov z družobnej školy sme navštívili minulý rok na jeseň v rámci projektu cezhraničnej spolupráce “Prítomnosť dýcha minulosťou”.
Naše stretnutie začínalo privítaním, zhodnotením doterajších aktivít a predstavením programu. Zároveň sa predstavil organizačný tím, ktorý mal na starosti nás a program. Tím bol tvorený pedagógmi a žiakmi školy. Študentky Strednej školy DAKOL prostredníctvom pripravenej prezentácie predstavili pre nich typické jedlá a receptúru. Tieto jedlá aj pripravili, takže sme mohli na základe degustácie vychutnať gastronomické špeciality. Následne sa hotelieri z obidvoch škôl presunuli do kuchyne, kde pripravili zemiakové placky podľa svojej receptúry. Ochutnávkou placiek prišlo ku komparácii vizuálu, chuti, ingrediencií. Študenti mohli zhodnotiť, ako je možné rovnaký pokrm pripraviť rôznymi štýlmi.
S cieľom ubytovať sa sme sa prepravili do hotela DAKOL, kde bol pripravený spoločenský večer. Mali sme na výber z rôznych aktivít.

via-humana-skalica-2

V utorok sme navštívili Farmu Stonava, kde nám názorne predviedli ako prebieha tradičná moravská zabíjačka, nasledovala prehliadka farmy a bioplynky. V tejto lokalite bol pre nás pripravený obed zo zabíjačky. V odpoludňajších hodinách sme sa presunuli na prehliadku zámku Fryštát, mestského parku v Karvinej a do nákupného centra. Spoločenský večer bol obohatený dramatickým vystúpením, hudobným vystúpením, diskotékou, bowlingom a wellnessom.

via-humana-skalica

Vyvrcholením pobytu bola gastronomická súťaž medzi obidvomi školami. Cieľom bolo pripraviť celé menu s niekoľkými chodmi typickými pre vlastný región. Vybraní pedagógovia a žiaci vyhodnotili súťaž s verdiktom: remíza. Kulinárske špeciality boli vynikajúce, takže víťazmi sa stali obidve družstvá.
Celý pobyt bol spestrený spoločenskými hrami, pri ktorých sa cibril zmysel pre spoluprácu. Týmto sa študenti zo Slovenska aj z Čiech spoznávali, komunikovali a posilňovala sa spolupráca regiónov.
Výlet sme si užili a s prianím pekných dní a s balíčkami “zlepeňákov” sme sa s naším super pánom vodičom vracali príjemne unavení a s peknými zážitkami.

Ďakujeme kolektívu školy DAKOL, že sa o nás perfektne postaral! Tešíme sa na vašu návštevu v júni!

Izabela Mikulová


.
Toto je čítané

Volkswagen Slovakia v roku 2023 zvýšil počet vyrobených vozidiel na takmer 330 000

Výrobná spoločnosť Volkswagen Slovakia ukončila rok 2023 výsledkami, ktoré potvrdzujú dobrú kondíciu…

BM: Ustekana sobota