To, že je život sprevádzaný omylmi, vie každý z nás. Študentský život možno častejšie, a tak nečudo, keď sa chalani zo Strednej odbornej školy strojníckej v Skalici vybrali na Komédiu omylov od pána Shakespeara do Trnavy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Divadlo Jána Palárika v Trnave má túto komédiu anglického autora v repertoári dlhšie, no téma a najmä spracovanie hry je zaujímavé a aj pre študentov veľmi pútavé. Komédia omylov je postavená na zámene postáv a komično vyplýva práve z vzniknutých situácií, no študentom sa určite páčilo a všimli si aktualizačné prvky na scéne – symbol eura visiaci na scéne,  v pointe sa zahalil Efez zástavou Únie, plážové ležadlá, slnečné okuliare… Režisér chcel mať zrejme istotu, že divák naozaj pochopí druhý plán kvázi medzinárodného obchodného sporu, ktorý Shakespeare vôbec neakcentoval, resp. ani o ňom netušil.

Akoby aj mohol, veď práve v piatok 25. apríla 2014 si celý literárny aj ostatný svet pripomínal 450. výročie narodenia tohto významného anglického dramatika. A študenti strojári – chlapci činu – si výročie narodenia pre nich „maturitnej otázky“ pripomenuli zhliadnutím jednej zo Shakespearových nadčasových komédií.

Lisková Eva


.
Toto je čítané

V Rohožníku nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili bodné poranenia u…

3D filamenty 2023