Aj keď nám počasie už dlhšiu dobu naznačuje príchod prázdnin a leta, oficiálne sa toto ročné obdobie začne v sobotu 21. 6. 2014. Toto obdobie je známe aj pod pojmom letný slnovrat a po stáročia bol sprevádzaný rôznymi obradmi spojenými s kultom Slnka a rôznymi variáciami ohňa.

Počas svätojánskej noci (z 23. na 24. júna)zvykli naši predkovia, najmä mládež, tancovať okolo vatry, alebo ju aj preskakovať, nakoľko verili v očistnú funkciu ohňa. Prechod období sa spájal predovšetkým s predstavami o pôsobení nadprirodzených síl. Verilo sa na dobré víly na lesných čistinkách, ale aj zlé bosorky. Liečebná moc sa pripisovala aj vode, najmä rannej rose. Šťastie mal mať aj ten človek, ktorý chytil svätojánsku mušku.

astroarticle_2201225

Medzi ďalšie ľudové povery spojené so sviatkom sv. Jána možno spomenúť aj takú, že „čím dlhšie počuť kukučku po Jánovi, tým horšia úroda a väčšia drahota bude v ďalšom roku“. Aby predkovia udržali hospodársku prosperitu, na Jána sa neokopávalo, nesmela sa rušiť zem. Ľudia si nepožičiavali oheň a ak by niektorá žena prala, tak by privolala búrku.

Svätojánska noc bola plná lásky a mágie, najvhodnejší čas a príležitosť pre mládencov vyjadriť svoje city dievčinám, ktoré sa im páčili. Takmer do polovice 20. storočia bol rozšírený zber svätojánskych liečivých rastlín, ktoré im mali pred východom slnka ľudskou rečou povedať, akú chorobu liečia. Zbierala sa napríklad materina dúška, ktorá mala blahodarný vplyv na zdravie, ľubovník na lásku, či papradie, o ktorom sa vravelo, že môže človeku dopomôcť nájsť v zemi skrytý poklad.

– A či vieš Kubko, že na Jána poklady zo zeme vyhárajú.
– Ba čo nepovieš!
– Ba veruže hej.

Hádam každý z nás si pamätá na rozprávku o Maťkovi a Kubkovi, ktorí tiež hľadali svätojánsky poklad. A či už budete tento víkend hľadať poklady alebo preskakovať ohne, verím, že začiatok leta oslávite a odštartujete v plnej sile, nech už budete kdekoľvek.


.

BM: Ustekana sobota