Na začiatok kultúrneho leta si obec Závod pripravila už štvrtý ročník svojich Bezchleba hodov.

Príznačný názov tejto udalosti má reálny historický základ, keďže pochádza z obdobia, keď sa minuli zásoby a bolo pred žňami. Nebolo teda z čoho piecť chlieb a koláče a hody boli o poznanie chudobnejšie. Dnes už síce podobné problémy neexistujú, ale obyvatelia obce si toto neľahké obdobie ich predkov pripomínajú celodennou kultúrnou udalosťou.

Program otvára o deviatej hodine rannej dedinský jarmok, ktorý bude prebiehať počas celého dňa. Návštevníkov čakajú stánky s remeselným tovarom, atrakcie, stánky s občerstvením, a aj s niečím „echt“ závodským. Pred obedom predstaví svoj program detský tanečný krúžok obce.

zavodske-bezchleba-hody-zavod-2014

Významnou náplňou štvrtého ročníka Bezchleba hodov je prehliadka dychových kapiel, ktorá sa uskutoční pod záštitou Malokarpatského osvetového strediska v Modre. Súťaž začína pred obedom a bude pokračovať do štvrtej poobede.

Na svoje si prídu aj priaznivci záhoráckeho folklóru. So svojim pásmom vystúpi o piatej hodine dedinský folklórny súbor Závodzan a pozvanie prijali aj ďalší folkloristi zo Záhoria i Moravy. Folklórna veselica bude pokračovať do neskorej noci. Vstup je voľný, neváhajte a príďte sa zabaviť. V kroji sa vraj zabáva najlepšie!

Kristína Klvačová


.
Toto je čítané

Na Záhorí sú najžiadanejší montážni pracovníci

Ku koncu marca 2024 bolo v okrese Senica evidovaných 1753 a v…

Trnavské rádio Tak akorát 2024