41 študentov. 3 pedagógovia. 1 autobus. 44 spokojných a príjemne unavených ľudí. Taká je bilancia exkurzie – výletu strednej odbornej školy VIA HUMANA zo Skalice v rámci projektu Moderná škola učí k odvahe podnikať spolufinancovanom Európskym sociálnym fondom, ktorá nasmerovala posledný školský týždeň našich výletníkov do priemyselného a podnikateľského centra východnej Moravy, mesta Zlín.

viahumana1

Cieľom bolo poskytnúť žiakom nové poznatky sprostredkované odborníkom z praxe na tému života Tomáša Baťu ako príkladu z oblasti podnikania, podnikateľských princípov i princípov čestnosti v podnikaní. Prednášku zaujímavou formu s prepojením otázok a pikošiek pre študentov pripravil výkonný riaditeľ Nadácie Tomáša Baťu v Zlíne Pavel Velev. Hlavnou témou prednášky bol Tomáš Baťa ako podnikateľský príklad, o ktorom sa učili v rámci svojho odboru aj v škole. Prednáška prebiehala formou prezentácie a hovoreného slova doplneného projekciou pôvodnej baťovskej filmovej reklamy a fotografiami Zlína, rodiny Tomáša Baťu a výrobkami firmy Baťa. Trvala 120 minúť, počas ktorých sa študenti dozvedeli základné informácie a mohli sa i hravou formou za odmenu aktívne zapojiť do prednášky. Otázkami typu: „Koľko stál v tej dobe pár topánok? Ako sa v tej dobe poznal úspešný podnikateľ?“ nás pán Velev donútil rozmýšľať a zamyslieť sa aj nad zmenami, ktoré Baťovci priniesli.

viahumana3

Po prednáške sme sa presunuli na obedovú prestávku a na ďalšie zaujímavé miesto, ktorým je Muzeum Jihovýchodní Moravy v Zlíne, kde sme navštívili expozíciu „Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnosť“ v budove 14|15 BAŤOVA INSTITUTU, ktorá je svojím rozsahom i prepracovaním jedinečnou v Českej republike. V expozícii sú začlenené 3 veľké témy, a to: Obuv a produkcia firmy Baťa, Film a Cestovateľstvo. Tu sme s nadšením prechádzali medzi množstvom topánok, ktoré boli vo firme Baťa vyprodukované a veru sme sa zhodli, že niektoré sú naozaj majstrovskými kúskami, ktoré by sme si obuli i teraz. Taktiež sme si mohli vyskúšať zostaviť topánku z kúskov kože, pozrieť si staré reklamy z produkcie filmových ateliérov, pozrieť si zbierkový fond cestovateľov Zikmunda a Hanzelku. A samozrejme do detských čias nás vrátila expozícia filmovej tvorby z oblasti rozprávok pre deti.

Zo Zlína sme sa vrátili naplnení novými poznatkami i príjemnými pocitmi.

 

Mgr. Lenka Mikulová


.

BM: Kralici