Občianske združenie 90871.sk pozýva dobrovoľníkov, ktorí majú záujem pomôcť pri zveľaďovaní Lochnesky, na upratovacie a čistiace práce, ktoré sa uskutočnia v sobotu 26.7. od 8:00 hod.

lochneska_moravsky_svaty_jan

Bude sa upravovať priestor okolo jazierka, ktorý sa bude čistiť od buriny, preto prosíme dobrovoľníkov, aby si priniesli vlastné náradie t. j. motyka , hrable, rýľ a lopata. Ochranné rukavice zabezpečíme, ako aj pitný režim a malé občerstvenie.

Na tento projekt, ktorého zámerom je revitalizácia priestranstva jazierka, získalo občianske združenie 90871.sk dotáciu od Nadácie Ekopolis. Doteraz sa realizovalo čistenie dna a skupina dobrovoľníkov sa ešte na jar iniciatívne podujala na práce v okolí jazierka.

Jazierko „Lochneska“ sa nachádza v dolnej časti obce Moravský Sv. Ján. Toto miesto je už dlhé roky cez deň lákadlom pre deti, večer „tmavým kútom“, ktorý je treba čo najrýchlejšie obísť. Okolie jazierka obopínajú vysoké listnaté stromy a kríky, deti si tam často stavajú bunkre a rôzne skrýše – čo však nie je práve najbezpečnejšie a vlastne to nie je ani žiadne oficiálne miesto na hranie. Tým, že bolo odjakživa akýmsi „čiernym kútom“, tak vzniklo povedomie, že tam žije určite lochneská príšera. Tento prívlastok zostal jazierku dodnes a možno aj preto aj v súčasnosti priťahuje zvedavé deti, ktoré sa v jej okolí hrávajú. Vlastne toto miesto za tých tridsať rokov bolo všeobecne lákadlom všetkých generácií.

Naše občianske združenie považuje za veľmi dôležité zachovávať a ochraňovať životné prostredie čisté, bezpečné a dostupné verejnosti, najmä keď sa jedná o priestranstvo, ktoré je uprostred dolnej časti obce. V rámci udržateľnosti projektu, plánujeme v blízkej budúcnosti vytvoriť z tohto miesta areál určený pre širokú verejnosť. Je veľa možností, ako tomuto miestu vdýchnuť život, len treba pripraviť „živnú pôdu“, na ktorej sa bude dať naďalej budovať.

Tešíme sa na každú pomocnú ruku!


.
Toto je čítané

Divadlo na hambálku finišuje prípravy na premiéru novej hry

Herci malackého Divadla na hambálku v týchto dňoch finišujú s prípravami na…

BM: Ustekana sobota