Rieka Morava sa pomaly vracia do svojho koryta. Voda z rieky Myjavy už nezaplavuje motorest u Janíčkov v Kútoch. Rozliata Morava a teplé počasie sa podpíšu pod k hrozbe komárej kalamite.

Hladina rieky Morava v Moravskom Svätom Jáne začala klesať, naďalej je ale vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity. Most cez rieku Morava sa otvorí, až keď sa rieka vráti do svojho koryta.

Preložený motorkársky zraz
10. ročník Letného zrazu KRAKEN CCC 999 sa pre záplavy presunul na 18.-20.6.2010. Organizátori sľubujú, že nebudete o nič ukrátený a pôvodne jednoďnový zraz sa bude konať dva dni. Viac informácií prinesieme nabudúci týždeň.

Kde všade sa budú striekať premnožené komáre?
Súčasné povodne pripravili komárom dobré podmienky na premnoženie. Z vysychajúcich mlák sa stáva liaheň pre milióny komárov. Už pred vyliatim rieky Morava a Myjavy z koryta sa večerný pobyt v záhrade stával neznesiteľným.

Ako zistil týždenník Záhorák na základe podnetu starostov záhoráckych obcí a podpory tlačového riaditeľa Úradu vlády SR Braňa Ondruša vláda 5. mája uvoľnila pre celé Slovensko na postrek proti komárom 650 tisíc eur. Peniaze z rezervy Vlády SR na Krajský úrad životného prostredia by mali byť presunuté po zasadnutí vlády, ktoré sa konalo 19. alebo 20. mája. Reálne možno predpokladať, že s realizáciou postreku sa začne v období od 1. do 10. júna.

V minulom roku sa z rovnakej rezervy vykonal postrek len v oblasti Pomoravia končiac obcou Malé Leváre. Úrad vlády zatiaľ nereragoval na dotaz Zahori.sk či sa postrek bude realizovať po celej dľžke toku rieky Moravy na Slovensku.


.
Toto je čítané

Seničania podpisujú petíciu proti prevádzke na spracovanie plastového odpadu

Petíciu proti podnikateľskému zámeru spoločnosti SETECO, s. r. o. vybudovať v Senici…

BM: Ustekana sobota