Súťaž vyhlasuje Nadácia VÚB a o hlasy verejnosti sa v nej uchádza deväť vitráží z rôznych slovenských miest. Nadácia VÚB daruje financie na reštaurovanie tej z nich, ktorá získa najväčší počet klikov. Hlasovať môžete na www.vub.sk/vitraze do konca novembra.

Marianka_vitraz_sutaz_vub

Centrum najstaršieho pútnického miesta na Slovensku v Marianke, Kaplnka Svätej studne, ukrýva zázračný prameň, v ktorom podľa legendy našli sochu Panny Márie Tálenskej. Interiér barokovej stavby zo 17. storočia osvetľujú dve polkruhovo zaklenuté okná. Vitrážové výplne boli vyrobené v 19. storočí a sú na nich stvárnené námety približujúce dve zo siedmich bolestí Panny Márie – Ukrižovanie a Uvedenie do chrámu. Vytvorilo ich viedenské vitrážnictvo K.Geylinga. Jedno z okien je znázornené aj na slovenskej poštovej známke.

Marianka_vitraz_sutaz_vub_2

Práve vzácna vitráž z Marianky sa tento rok uchádza o priazeň verejnosti v hlasovacej súťaži „Poklady môjho srdca“. Spolu s ňou o financie na obnovu bojuje aj ďalších osem vitráží nachádzajúcich sa v Bojniciach, Hronskom Beňadiku, Spišskej Kapitule, Martine, Pruskom, Rišňovciach, Hlohovci a Ivanke pri Nitre.
Hlasovať za „srdcu blízku“ pamiatku môžete do 30. novembra na www.vub.sk/vitraze. Víťazná vitráž dostane od Nadácie VÚB prostriedky na obnovu. Všetky hlasy budú navyše zaradené do žrebovania o digitálny zrkadlový fotoaparát.

Zuzana Šimová


.
Toto je čítané

Bratislavská župa otvorila nové zariadenie sociálnych služieb v Sološnici

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž…

BM Salon EV