Sú nenápadní, ale dokážu zabiť zdravého psa. Biele červíky zaživa rozožierajú srdce alebo kožu zvierat v povodí rieky Morava. Choroba nazývaná dirofilarióza napadá hlavne psov, ale je prenosná aj na človeka.

Ako pre týždenník Sedmička Břeclavska-Hodonínska uviedla profesorka brnenskej fakulty veterinárnej hygieny a ekológie Zdeňka Svobodová prvý krát sa preukázateľne nakazil pes v České republike pred šiestimi rokmi. „Od té doby se výzkumem intenzivně zabýváme. Břeclavsko je oblastí s největším výskytem nemoci. Nemoc jsme diagnostikovali u sedmnácti procent psů, kterým jsme vyšetřovali krev,“ uviedla Svobodová.

Chorobu prenášajú komáre. „Kvůli jejich velkému výskytu je právě Břeclav a její okolí nejvíce ohrožená. Nemoc se k nám šíří ze Slovenska a z Maďarska. Je stará už několik století, ale teprve nedávno jsme se ji naučili diagnostikovat,“ dopĺňa břeclavský veterinár Jiří Krabička, ktorý dlhodobo túto srdcovú červivosť sleduje. Chorobu objavil s profesorkou Svobodovou náhodne, keď očkovali psov v Lanžhote. „Odebírali jsme jim tehdy vzorky krve. V těch jsme objevili přítomnost parazitů, kteří způsobují červivost,“ doplnil veterinár Krabička.

zdroj: sedmicka.cz


.
Toto je čítané

Senickí dôchodcovia sa stretli na výročnej schôdzi

Na výročnej členskej schôdzi Miestnej organizácie JDS Senica sa v dome kultúry…

BM: Ustekana sobota