Nedeľňajšie otvorené majstrovstvá atéltov západoslovenskej oblasti v hale Elán boli obohatené početnou záhoráckou enklávou. Množstvo žiackych atlétov zo Skalice, Jablonice, Holíča a Borského Svätého Jura doplnili Malačania, ktorí však v mládežníckych kategóriách štartovali mimo hlavného poradia. Bez irónie by sa dalo povedať, že sme sledovali neoficiálne majstrovstvá Záhorákov a navyše sa dočkali aj pekných výsledkov.

atletika_malacky_marcel_zilavyJPG
Marcek Žilavý

 

Medzi žiakmi pútal pozornosť najmä vysoký skokan a šprintér AC Malacky Marcel Žilavý. Ten sa mal pokúsiť zaútočiť nielen na vlastné, ale dokonca historické halové maximá. V behu na 60 metrov prekážok predviedol famózny beh a časom 8,54 s vyrovnal národný halový rekord žiakov na prekážkach. Jeho tréner Vladimír Handl verí, že na žiackom národnom šampionáte sa mu tento čas podarí ešte stlačiť dolu a Marcel bude jediným držiteľom slovenského maxima. Na 150 m si mladý Malačan vybojoval osobný rekord 17,78 s, no bol možno mierne sklamaní. V rovnakom behu totiž Nitrančan Benda prekonal historické slovenské maximum v hale (17,64 s), na ktoré si robil zálusk aj Marcel. Podľa vlastných slov doplatil na vlažnejší úvod pretekov a v závere nestačil na skvele finišujúceho Bendu. Každopádne – pre M. Žilavého je to ďalšia halová výzva, majstrovstvá Slovenska žiakov sa konajú o týždeň, v nedeľu 15. februára.

Halovým vicemajstrom oblasti sa na 60 m stal Holíčan Adam Skala, vo finále dosiahol 8,02 s. V behu na 150 m sa ušla štvrtá priečka Jabloničanovi Adamovi Búranovi, ktorý súťaží za Skalicu. Dosiahol výkon 19,84 s. Mimo poradia predviedol excelentné časy na tratiach tristo (38,69 s) a 800 m (2:13,76 min) prvým rokom starší žiak Marek Havlík z AC Malacky. O týždeň aj on bude vážny kandidát na medailu na žiackych majstrovstvách republiky. Medzi staršími žiačkami sa sympaticky presadzovali aj tie mladšie. Skaličanka Sabína Zaťková (roč. 2002) dosiahla v behu na 60 m 8,98 s (vyrovnala si svoje maximum) a na 150 m 22,29 s. V oboch behoch obsadila desiate miesto medzi staršou konkurenciou. Podobne tak sa presadila aj Zuzana Švejdová (AK Borský Svätý Jur), taktiež ročník 2002 na osemstovke, kde takmer porazila aj o rok staršiu víťazku Majzlíkovú a pripísala si nový osobný rekord 2:37,64 min. Výborný čas na 60 m zaznamenala iba desaťročná Lucia Palanská zo Skalice – 9,74 s. V guli sa predstavila minuloročná slovenská šampiónka z mladších žiačok, Skaličanka Natália Váleková, ktorá vo svojich úvodných pretekoch vrhla rovných desať metrov. V diaľke dorasteniek sa blysla pre zmenu bývalá Skaličanka Aneta Flajžíková, ktorá dokonca dosiahla osobný rekord výkonom 550 cm. V minulej sezóne študentka športového gymnázia v Nitre takýto výkon neskočila ani raz. V dospelých kategóriách si medzi mužmi zlepšil osobný rekord na, preňho netradičnej disciplíne 800 metrov Jakub Valachovič (AC Malacky) 1:59,69 min. Zlepšila sa aj dorastenka Susanna Chlepková z rovnakého klubu, ktorá medzi ženami dosiahla v rozbehu osobný rekord 8,17 s. V trojskoku vyhral odchovanec malackej atletiky Martin Koch (Slávia UK Bratislava), keď prvý raz v tomto roku preletel ponad 15 metrov (15,01 m). Vyhrala aj ďalšia atlétka, ktorá vyšla z AC Malacky – Claudia Hladíková (Dukla B. Bystrica) v diaľke previedla technicky pekné pokusy, najdlhší však len za 562 cm. Monika Baňovičová z Malaciek bežala 60 metrov prekážok tiež prvý raz v sezóne pod deväť sekúnd (8,97 s). Skončila druhá, no stále cíti miernu bolesť v zadnom stehennom svale, čo sa prejavuje aj na jej pomalších časoch. Majstrom oblasti v behu na 1500 m mužov sa v slabej konkurencii stal člen MŠK Borský Mikuláš Dávid Záhončík (4:45,95 min).

TK AC


.
Toto je čítané

V Rohožníku nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

Aktualizované (28.4.) → V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili…

BM Salon EV