Spolu s ďalšími hasičmi reprezentoval Slovensko aj na mnohých zahraničných súťažiach, medzi ktoré patrila aj Medzinárodná olympiáda vo francúzskom meste Mulhouse, ku ktorej sa neskôr vrátime.

jakub_pavelka_dhz_kuty

Na začiatok sme boli zvedaví, čo Jakuba viedlo k hasičstvu?
K hasičstvu ma viedli rodičia, ale začalo to u starého otca, ktorý viedol dobrovoľných hasičov v Kútoch. Bol veliteľ a trénoval súťažné družstvo, kde pôsobil môj otec aj mama. Mám štyroch súrodencov a všetci sme dobrovoľní hasiči, takže som od malička pri hasičoch a som rád, že som sa prakticky hneď po škole dostal k profesionálom.

Vo francúzskom meste Mulhouse sa od 14. do 21. júla 2013 uskutočnil XV. ročník medzinárodnej olympiády v hasičskom športe, na ktorom slovenskí hasiči zaznamenali niekoľko úspechov. V reprezentačnom družstve sa nachádzal aj Jakub Pavelka. Opýtali sme sa, aké boli jeho pocity po tejto súťaži a či bude aj naďalej reprezentovať Slovensko na súťažiach v zahraničí.
Vo Francúzsku sme nakoniec vybojovali zlato z požiarneho útoku. Bolo to tesné, Bielorusko malo striebro iba o dve stotiny sekundy a útok sa behal na dvoch dráhach súčasne, o to to bolo zaujímavejšie. Atmosféra bola perfektná vďaka plným tribúnam a veľmi si cením, že som tam bol a nezabudnem nato. Pocit po súťaži bol perfektný, mali sme zlato, spravil som si osobák na stovke a behal som v dráhe s Wagnerom a Sidorenkom… Keď bude zdravie a bude sa dať, posnažím sa vždy čo najlepšie reprezentovať Slovensko.

V Bratislave ste vyhrali „stovku” osobným rekordom 17,26 s. Podarilo sa Vám odvtedy tento čas vylepšiť?
Týmto časom som si vtedy vylepšil rekord po dvoch rokoch. Potom som si stovku vylepšil hneď na Majstrovstvách sveta v Turecku na 16,82 s a následne vo Francúzsku na 16,76 s. a bol som strašne rád, že som úspešne zabehol na takýchto veľkých podujatiach taký pekný čas. Teraz mám osobný rekord 16,66 s a zabehol som už aj 16,44 s na škvare, ale nezapojil som prúdnicu.

jakub_pavelka_dhz_kuty_2

Ako všetci vieme, práca profesionálneho hasiča je dosť náročná. Spomínate si aj na nejaké vtipné príhody z práce?
Pri výjazde sa nám veľa vtipných situácií nestáva, ale nájdu sa aj také. Spomínam si na situáciu keď nám o druhej ráno zazvonil telefón a operačný dôstojník nám nahlásil dopravnú nehodu jedného motorového vozidla bez zranenia na diaľnici a vozidlo je mimo cesty, no ale v skutočnosti sme na diaľničnom odpočívadle napájali holandský kamión cez elektrocentrálu a kamión prevážal asi 30 ošípaných. Potreboval elektrinu aby mohol ovládať nadstavbu a aby fungovala klimatizácia pre ošípané.

Študovali ste hasičstvo na vysokej škole, alebo ste ihneď po skončení strednej školy nastúpili do zboru?
Po strednej škole som nastúpil k HaZZ a teraz študujem externe na vysokej škole v Bratislave. V prvom rade by som chcel úspešne doštudovať a venovať sa práci a hasičskému športu.

Ako hodnotíte podmienky a vybavenie hasičských zborov na Slovensku?
Či profesionálni, alebo už aj dobrovoľní hasiči sú na Slovensku vybavení na dosť dobrej úrovni. Dostávajú nové, alebo repasované vozidlá a finančnú podporu na rôzne vybavenie, ktoré im pomáha v ich činnosti.

Ako berú Vaši kolegovia Vaše zúčastňovanie sa na súťažiach?
Na rôzne súťaže si beriem dovolenku a na niektoré som uvoľnený z práce, je to asi pol na pol, ale zatiaľ si s kolegami vychádzame v ústrety. Všetko si značíme do kalendára a dohodneme sa, keď je nejaký problém, lebo voľno môžu na našej stanici mať iba dvaja príslušníci.

Čo by ste odkázali mladým hasičom?
Nech sa dobre učia a venujú sa hasičskému športu. Spoznáte tam veľa nových ľudí, dobrých kamarátov, možno frajerku. A pomôže Vám to k prijatiu k HaZZ. Ďakujem za článok a pozdravujem každého fanúšika hasičského športu.

Web zverejnil web HasičskýŠport.sk


.
Toto je čítané

Nedostatok železničiarov už ovplyvňuje prevádzku vlakov na Záhorí

Železnice sú personálne poddimenzované niekoľko rokov. Nedostatok zamestnancov už začínajú pociťovať aj…

Trnavské rádio Tak akorát 2024