Obec každoročne podporujú miestne organizácie Hasičský zbor, Poľovnícke združenie, Jednota dôchodcov, Telovýchovná jednota, Dom sociálnych služieb, zamestnanci a poslanci obecného úradu prípadne miestni podnikatelia, umelci , ku ktorý sa striedavo pridávajú aj občianske združenia 908 71.sk, Záhoráci v pohybe, Ekojany a ŠK Natural body fitnes.

festivalovy_jarmok_moravsky_svaty_jan

Posledný ročník dostalo slovné spojenie tradičný jarmok nový význam keď folklórny zbor Fjertúšek spolu s blízkymi priateľmi a nadšencami s vypätím všetkých síl spestrili program o Svätojánske krojované hody. Utešená iniciatíva slávila úspech a nejednému pamätníkovi sa zjavili slzy na krajíčku. Zabudnuté tradície sa vrátili z poza Moravy späť domov. Babky oprášili sviatočné kroje a hrdo sa postavili do sprievodu s veľavravným odkazom mladej generácii kto sme a odkiaľ pochádzame. Práve zabudnutá tradícia a kultúrne povedomie sú skutočnými hodnotami, pre ktoré sa hoci len hŕstke ľudí oplatí obetovať aj dovolenku v práci alebo prípadný zisk. Tak možno aj prívlastok našej dediny „Moravský“ dostal ďalší rozmer.

Ďalej: Svätojánske krojované hody

Proaktívní ľudia sa v našej útulnej dedinke rodia ako huby v Cigláte (pozn. red. časť revíru dediny). Priaznivé podmienky u nás dovolili vyrásť viacerým umelcom, ktorí zažili aj veľké medzinárodné úspechy či už vo sfére hudby alebo výtvarného umenia. Dáte mi určite viacerí za pravdu, že tento priestor na povodí Moravy a hraníc troch štátov je niečím špecifický a jedinečný.

Viac objektivity do môjho názoru vnieslo veľa „cezpoľných“, ktorých som oslovil. V tejto súvislosti sa zrodila nová myšlienka vdýchnuť nášmu jarmoku celkom netradičný imidž a to „festivalový“. V kontexte udalostí z posledných rokoch je snáď nielen pre mňa táto iniciatíva prirodzeným vyústeným dlhodobejšieho procesu sledu akcií a reakcií. Ľudia, ktorý momentálne krútite hlavou o čom to točím Vás pozývam v sobotu (20.6.) pred kultúrny dom. Pripravujeme zopár aktivít ktoré by mohli trafiť do noty mladším ročníkom a zaplniť tak malú medzeru v celodennom programe jarmoku. Finálny program je stále v štádiu riešenia, sľúbiť Vám môžeme gastronomický a hudobný zážitok, oddychovú zónu s oroseným pivkom, pár krátkych filmov alebo dokumentov v kine a výstavu cestovateľských fotografii.

Jakub Knotek


.
Toto je čítané

Na Záhorí sú najžiadanejší montážni pracovníci

Ku koncu marca 2024 bolo v okrese Senica evidovaných 1753 a v…

Trnavské rádio Tak akorát 2024