Baku (21. – 22. 6. 2015). Atletický program na hrách predstavoval zároveň tímový šampionát európskej tretej ligy (najnižšej). Slovenskej atletike sa podarilo v konkurencii krajín ako Rakúsko, Moldavsko, Gruzínsko atď. zvíťaziť  a na rok sa predstavia vo výkonnostne silnejšej druhej lige, z ktorej vlani vypadli. Martin Koch prispel k bodovému zisku reprezentácie šiestym miestom z trojskoku za výkon 15,38 m.

Zľava: Štuková, Šalgovičová, Bezeková, Putalová.  Foto: archív A. Štukovej
Zľava: Štuková, Šalgovičová, Bezeková, Putalová. Foto: archív A. Štukovej

Zvíťazil domáci trojskokan Nazim Babajev (16,38 m). Alexandra Štuková nastúpila ako členka štafety na 4×400 m, ktorá celkovo zvíťazila a pripísala si i úvodný rekord Európskych hier 3:35,03 min. Práve štafetové behy napokon rozhodli o celkovom prvenstve Slovenska, okrem Štukovej bežali v tíme aj Trnavčanka Šalgovičová, Bratislavčanka Putalová a Košičanka Bezeková.

Palanská je ďalšia zlatá Skaličanka v guli
Skalica (21. 6. 2015). Skalica zažila svoje premiérové majstrovstvá Slovenska v atletike. Na novučičkej dráhe miestneho štadióna sa bojovalo o cenné kovy v kategórii mladších žiakov. Domáci Záhoráci si vybehali, vyskákali, vychodili alebo vyhádzali dovedna štyri medaily – jedno zlato, dve striebrá a jeden bronz.

Početné pole pretekárov mala na domácom štadióne domáca Skalica. V kategórii dievčat si mohla dovoliť luxus vo forme dvoch štafetových tímov na 4×60 m. A darilo sa aj medailovo. Najväčší úspech dosiahla domáca guliarka Lenka Palanská, ktorá vybojovala titul majsterky Slovenska a pokračuje v úspešnej práci svojej o rok staršej kolegyni Natálii Válekovej. Tá mimochodom vlani suverénne ovládla túto disciplínu a po jej odchode do staršej kategórie zostalo vďaka Palanskej zlato doma. Za dva roky existencie samostatných majstrovstiev SR mladšieho žiactva je tak vrh guľou dievčat vyložene skalickou disciplínou. Lenka dosiahla najdlhší vrhu s hodnotou 9,83 m až v poslednej sérii, dovtedy figurovala stále na druhom mieste.
Darilo sa aj druhej skalickej pretekárke. Patrícia Ptáčková zvolila kombináciu disciplín skok do diaľky – beh na tisíc metrov. V diaľke postupne skočila výkon 473 cm a až na Denisu Lenkovú z Trenčína a Leu Farkasovú z Nových Zámkov ju nik iný nepreskočil. Ptáčková brala striebro, keďže víťazka Farkasová sa zranila v behu na tisíc metrov a nesplnila tak (pomerne hlúpu) požiadavku Slovenského atletického zväzu – dokončiť minimálne dve disciplíny. Tak sa stala majsterkou republiky Lenková (485 cm) pred Skaličankou, ktorá si neskôr ešte vylepšila osobné maximum aj deviatym miestom na tisícke (3:34,40 min). Rovnakú dvojkombináciu zvolila pre nedeľňajší slovenský šampionát Zuzana Švejdová (AK Borský Svätý Jur). V jej prípade však bola silnejšia disciplína určite tisícka, v ktorej figurovala pred štartom s tretím najlepším tohtoročným časom. Takticky výborným behom vyhrala mladá Juranka pred všetkými svojmi papierovými súperkami časom 3:17,46 min, ale v druhom behu dosiahla nečakane rýchly čas piešťanská Naďa Urbanová (3:13,31 min). Švejdová si však vylepšila svoje osobné maximum na kilometer o desať sekúnd a ešte pridala druhý osobný rekord v diaľke 411 cm (16. miesto). U chlapcov bola najlepšia disciplína guľa. Bronzový pokus za 9,74 m vrhol Max Grexa zo Skalice, štvrtý bol za ním Mário Mráz z Juniora Holíč (9,49 m). Padli aj niektoré pozoruhodné výsledky, ktoré neboli ocenené medailou. Najmä preto, že ich dosiahli mladší pretekári, niektorí dokonca vekom ešte prípravkári. Za taký výkon možno považovať beh jedenásťročnej Jabloničanky v drese Skalice Lucie Režnákovej na 150 m (21,78 s), ktorý stačil na celkové 12. miesto. Podobne tak výborný čas 9,87 s deväťročnej Karolíny Juríkovej z Borského Svätého Jura na 60 m.

Záhoráci spasili Bratislavu
Bratislava (20. 6. 2015). Záhoráci ťahali bratislavských atlétov k bodovému zisku v tradičnom meraní síl štyroch metropol – Bratislavy, Budapešti, Ľubľany a Záhrebu. V Bratislave dosiahla trojica Marcel Žilavý, Kristína Martinusová a Monika Zavilinská individuálne prvenstvá.

Žiak AC Malacky Marcel Žilavý žne úspechy na všetkých frontoch a je nebezpečný aj v staršách kategóriách. V Bratislave nastupoval za domáci výber (keďže Malacky sú súčasť Bratislavského samosprávneho kraja) v behoch na 100 metrov a diaľke. Obe disciplíny vyhral pomerne presvedčivo. V skoku do diaľky rozhodol už prvým pokusom za 644 cm a na stovke mal v závere luxusný náskok pred Chorvátom Jurčičom o osemnásť stotín (11,36 s). Výborný deň mala dorastenka AC Malacky Kristína Martinusová, ktorá v tretej sérii zaletela celkom nečakane až k méte 561cm, čím jasne ovládla súťaž pred Maďarskou Móroczovou. Navyše si vylepšila o 26 centimetrov osobný rekord.
Štvrté individuálne prvenstvo dosiahla rodáčka z Borského Mikuláša Monika Zavilinská v skoku do výšky. Monika prestúpila na začiatku sezóny do bratislavského Vitalu a tak mala nárok štartovať na týchto pretekoch. O prvenstvo sa za úspešný skok ma výške 163 cm delila spoločne s Chorvátkou Jakopovičovou. Boli to jediné individuálne prvenstvá Bratislavčanov, takže Záhorie hralo v tomto štvorstretnutí zásadnú rolu. Nestačilo to však na viac, ako na poslednú štvrtú priečku.

TK AC


.

BM: Festival Záhrad