Ak budeš aj ty potrebovať poradiť ohľadom kúpy nového bicykla, prípadne  zabezpečiť jeho servis, tak určite navštív Adama a Juraja v ich predajni JAM Sport. O ich podnikaní a zároveň záľube sa dočítaš práve v tejto novej časti seriálu. 

Čaute chlapi, ako ste  sa dostali po cyklistiku a k všetkému okolo toho?

Ahojte, teší nás, že ste nás oslovili a môžme ľudom priblížiť našu prácu, hobby, život a všetko okolo JAM Sport a „bajkoch“. Ako sme sa k tomu dostali ??

JURAJ: Začalo to v roku 1998, keď som začal pracovať v senickej bicyklovej firme. Tam som pracoval približne 2 roky. Ďalším krokom bola práca zase s bicyklami, pracoval som 10 rokov ako obchodný zástupca pre firmu, ktorá na Slovensku predávala viacero cykloznačiek. Moja práca, neobnášala len predaj, ale tiež sledovať trendy, technológie a novinky v tejto oblasti, aby bola firma stále konkurencieschopná. V roku 2011 prišiel čas posunúť sa ďalej a využiť svoje schopnosti a skúsenosti pre súkromné ciele. Doma sme dali hlavy dokopy, vybielili účty a vznikla naša predajňa JAM Sport.
podporuj-lokalnych-jam-sport
Zúčastňujete sa aj nejakých podujatí ako výstavy alebo závody?

ADAM : Jasné. Je to naša záľuba, ktorú pracovne využijeme. Bez toho by sme sa neudržali a nedokázali ľudom poradiť na profesionálnej úrovni. Každoročne chodíme na niekoľko prezentácií, výstav, meetingov ale aj pretekov atď. Takisto sa zúčastňujeme i najväčšieho bicyklového festivalu BIKEFEST. Úžasná akcia určená pre všetkých biker pozitívných a športovo naladených ľudí, je tam možnosť vyskúšať množstvo bicyklových noviniek a pomerať si sily s jazdcami na svetovej úrovni na rôznych pretekoch. Aj tento rok sme si obidvaja zašpinili bajky na cyklomaratóne. Pamätám si časy, keď som aj vyhrával, ale potom prišla škola, ale hlavne frajerka a iné mládežnícke zábavky a zmena priorít, takže teraz sa už len aktívne zúčastňujem aby som zákazníkom vedel poradiť aj niečo z praxe.
jam_sport_zavod
Aké je to podnikať v tomto odvetí? Prináša to nejaké špecifické úskalia, napríklad pri objednávaní súčiastok a pod.?

JURAJ : Podnikať v dnešnej dobe je tažké, no nebudeme tu fňukať. Bicyklový priemysel je všeobecne závislý hlavne od počasia – prší, ľudia sa nebicyklujú. Potom je teplo, zase sa nebicyklujú, idú sa kúpať. V posledních rokoch sa cyklistika na Slovensku trocha zviditeľnila vďaka dobrým výsledkom našich cyklistov vo svete.

Viem, že Adam bicykle aj zostavuje. Zostavuješ ich v rámci firmy JAM Sport, kde ich aj predávate alebo tieto bicykle smerujú inam ?

ADAM: Máš pravdu, montujeme si aj vlastné bicykle. Je to super, keď zmiešaš vedomosti, skúsenosti, možnosti, pridáš trochu vášne a nadšenia a vznikne z toho produkt. Takto robené bicykle sú skôr štýlové kusovky určené pre náročnějších „kajšmentkerov“ .  Samozrejme je takýto originál plne funkčný a spĺňa všetky predpísané normy. Pri výrobe bicyklov taktiež úzko spolupracujeme s našou najpredávanejšou značkou CTM, ktorej bicykle smerujú takmer do celého sveta.
jam_sport_custom_bicykle
Na čo by mal človek myslieť pri kúpe bicykla, aké parametre sú najpodstatnejšie pre každého z nás?

Kúpiť bicykel nie je také ľahké ako kúpiť tresku a 3 rožky, hoci ani tam sa mnohí nevedia rozhodnúť, či balenú alebo váženú. Kúpa bicykla je ešte stále akt, nad ktorým všetci premýšlame. Hoci sú bicykle v dnešnej dobe dostupnejšie v porovnaní s minulosťou. Veď spýtajme sa tých skôr narodených ako si na svoj prvý „horák“ šetrili vyše pol roka a skôr ako prišli do obchodu, na bicykli sa už vozil sused. Na čo myslieť pri kúpe bicykla ?? Na všetko ! Hlavne na to, že sa treba poradiť s odborníkom, aby tá „bicyklovačka“ potom stála za to a nestala sa nočnou morou. Každý, kto ide kupovať bicykel, by sa mal poradiť s odborníkom. V prvom rade je důležité určiť si, na aký účel budeme bicykel využívať. Podľa toho vyberieme kategóriu bicykla. Aby sa nestalo že babka v „dzedzine“ bude jazdiť na “horáku” a chlap športovec si na lesné cestičky kúpy „galuskáč“. Kategórie sú mnohé – mestské, trekingové, horské, krosové, cestné, zjazdové. Ďalšia dôležitá vec je vybrať správnu veľkosť bicykla, je to nutné hľavne pre pocit z jazdy, aby sa nestalo, že zosadnete z bicykla a bolí vás celý človek a vy už dalej nemáte chuť bicyklovať. My sme schopní vyhovieť každému zákazníkovi, máme bicykle aj lacné aj drahšie. Samozrejme veľa z nás rieši hlavne cenu, takmer všade, tak aj tu platí “za viac penazí, viac muziky”. Keď si pred kúpou bicykla poviete, že “mne stačí to najlacnejšie”, určite si časom uvedomíte ,že cena je na úkor kvality. Sme tu na to aby sme každému našli “to pravé orechové”, to čo využije na 100% a bicyklovanie ho začne tak baviť, že namotá ďalších kamošov na kúpu bajku u nás v JAM Sporte .

Počas zimy pravdepodobne ľudia bicykle nekupujú , o aký sortiment máte rozšírenú ponuku počas tohto “nebicyklového” obdobia?

V zime by bolo mrtvo ak by sme ostali len pri bicykloch. V tomto nebicyklovom období ponúkame zákazníkom množstvo zimného tovaru. V zime u nás v predajni nájdete : široký sortiment lyží, saní, klzákov atď. Samozrejmosťou sú aj korčule a drobnosti určené pre lyžiarov, napr. kukly, prilby, okuliare. Aj pre tých čo v zime nelyžujú ale chcú športovať máme riešenie. V zimnom období ponúkame tiež rotopedy, posilňovacie a fitness stroje, ktoré riešime na objednávku. Pred Vianocami sa trošička predávajú detské bicykle, no mrzí nás, že deti už nechcú pod stromček bicykel ale tablet a iné kybernetické obezitotvorné výdobytky :)
jam_sport_predajna
Čo sa predáva najviac hneď po bicykloch?

Je pravda že bicykle sú naším nosným pilierom, no bez komponentov a náhradných súčiastok by sme neprežili. Klasicky najpredávanejšie sú duše, plášte, sedlá a iné komponenty. Samozrejme do veľkej miery je spojený s predajom komponentov aj servis. Ak si u nás kúpite súčiastku takmer vždy vám ju namontujeme, nastavíme.

Aké typy porúch na bicykli najčastejšie ľuďom opravujete ak pominieme defekty?

Bicykel je predsa len stroj a pre jeho bezproblémový chod treba pravidelnú údržbu. Najčastejšie nastavujeme prehadzovače, brzdy a centrujeme kolesá. Množsto dnešních bicyklov je treba opravovať so špeciálnym náradím, ktoré sa vždy v našej dielni nájde. Ak poslúžite vy bicyklu aj bicykel bude slúžiť vám !
jam_sport_servis
Nedávno ste organizovali 2.JAM Sport CYKLOVÝJAZD ,dobre dopadol? 

JAM Sport CYKLOVÝJAZD je akcia určená hlavne pre naších zákazníkov, priateľov, ale aj všetkých, čo majú chuť spoločne si zabicyklovať a stráviť príjemné popoludnie. Pre účastníkov sme mali nachystané 2 trasy a v ciely nas čakalo posedenie pri opekačke. Na svoje si prišli zdatní cyklisti ako aj rodiny s deťmi. Uvítali by sme ešte väčšiu účasť ale tešíme sa z každého jedného cyklistu čo prišiel, najmä rodiny s deťmi nám spravia radosť. To, či výjazd dobre dopadol musia zhodnotiť účastníci a nie my, ale podľa prvých ohlasov sa to ľudom veľmi páčilo.

Plánujete ešte nejaké podujatia prípadne rozšírenie svojich služieb v rámci JAM Sport?

Chceli by sme zorganizovať ešte nejakú cykloakciu pre ľudí, no nechajte sa prekvapiť čo nás napadne, lebo ešte ani sami nevieme .

Adam a Juraj, ďakujem vám za rozhovor a prajem veľa spokojných zákazníkov, predaných bicyklov a najazdených kilometrov.

JAM Sport | Adresa | Facebook | Webstránka | 0907 743 810 | jamsport@jamsport.sk

 

logo_senica_plusPoky
Článok uverejnil partnerský portál Senica+


.
Toto je čítané

V Rohožníku nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

Aktualizované (28.4.) → V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili…

BM Salon EV