Išlo nielen o zisk cenných kovov, ale v prípade špičky aj o jednu z posledných šancí na splnenie limitu na majstrovstvá sveta, ktoré sa koncom augusta konajú v Pekingu.

Bubeník, ilustračné foto
Bubeník, ilustračné foto

Obrovskú radosť si na štadióne Štiavničky spravil výškar Matúš Bubeník. Atlét, ktorý oblieka dres AC Stavbár Nitra pochádza z Holíča, kde vyrástol a začal s atletikou. Teraz zbiera úspechy.
Bubeník pôjde do Ria

V aktuálnej sezóne už dosiahol svoj najväčší úspech v živote, na svetovej univerziáde v Gvan-ču vybojoval striebornú medailu. V Banskej Bystrici nemal konkurenciu, jeho najväčší súper Lukáš Beer z Košíc skočil iba 210 cm. Bubeníkovi sa však neskákalo od začiatku dobre. Od méty 215 cm bolo pritom jasné, že obháji svoj vlaňajší titul majstra republiky. To mu však nestačilo, usiloval sa o limit na budúcoročné letné olympijské hry do Ria de Janeiro. Limit na Peking 228 cm už mal vo vrecku z univerziády, takže teraz ho čakala ďalšia výzva. Už to vyzeralo tak, že “skysne” na výške 220, ktorú dva razy zhodil. Lenže tretí pokus mu vyšiel a Matúš si nechal stojany nastaviť o deväť centimetrov vyššie, na olympijský limit. A boli to nervy – opäť prvé dva pokusy spadla latka na zem. Lenže v Banskej Bystrici sa záhoráckemu výškarovi zvykne dariť, veď tu má aj absolútny osobný rekord zo zimnej Banskobystrickej latky, ktorá sa skákala na pružnej palubovke 231 cm. V poslednom pokuse sa Bubeník preniesol cez 229 a má nový osobný rekord vonku a k tomu aj miestenku na OH. Po Jánovi Záhončíkovi, chodcovi z Borského Mikuláša je to druhý záhorácky atlét, ktorý sa kvalifikoval na najvyššiu športovú akciu sveta. Záhončík účinkoval v roku 1992 v Barcelone, ak všetko pôjde hladko a Matúš budúce leto v Riu nastúpi, bude to náš druhý olympionik v atletike. Gratulujeme. Treba dodať, že vo výškarskej súťaži sa umiestnil na štvrtom mieste Michal Ďurkáč, Bubeníkov niekdajší kolega, ktorý aj naďalej skáče za Junior Holíč. Na majstrovstvách preskočil 195 cm.

Malačanky strieborné
Úspešní u hľadiska umiestnení boli aj ostatní Záhoráci, hoci výkonmi sa im až toľko nedarilo. Platí to o dvojici skokanských slovenských reprezentantiek z AC Malacky Eliške Chvílovej a Monike Baňovičovej. Obe už plnia úlohu náhradníčok známeho sesterského dua Dany a Jany Velďákových. Kým jedna skáče do diaľky (Jana), druhá aplikuje trojskok a podobne to je aj s malackými dievčatami. V sobotu sa usilovala okrem medaily zaútočiť na slušný výkon trojskokanka Monika Baňovičová. Na viac, ako dvanásť metrovú hranicu však v ten deň nemala. Jedenkrát sa preniesla na vzdialenosť 12,05 m, ostatné pokusy zostali tesne pod dvanásť. Stačilo to však na druhé miesto za Danou Velďákovou z Dukly Banská Bystrica, ktorá splnila výkonom 14,27 limit na Peking a zároveň aj na OH v Riu de Janeiro.

Chvílová, Ilustračné foto: M. Lindner
Chvílová, Ilustračné foto: M. Lindner
Podobná situácia sa odohrávala o deň neskôr v diaľke. Za suverénnou Janou Velďákovou (663 cm) skončila druhá Eliška Chvílová, ktorej stačilo na striebro aj slabších 564 cm. V tejto sezóne skočila aj 601 cm, ale momentálne sa nenachádza v optimálnej forme. V diaľke sa nedarilo ani dorastenke AC Malacky Kristíne Martinusovej, ktorá dosiahla iba 498 cm a skončila piata. Vo vrhačksých disciplínach nastúpila dorastenecká slovenská reprezentantka AC Malacky Karolína Smreková. V kladive sa stále iba hľadá a výkon 29,75 m a posledné miesto o tom iba svedčia. Viac šancí má v disku, v ktorom figuruje na druhom mieste slovenských dorasteneckých tabuliek. Najlepší výkon 32, 85 m je síce takmer o dva metre kratší ako jej osobný rekord, ale medzi ženami obsadila solídnu šiestu priečku.

Banovcova, Ilustračné foto: M. Lindner
Baňovičová, Ilustračné foto: M. Lindner

Durcová bez osobáku
Podobne s časmi asi nebola najspokojnejšia niekdajšia plavkyňa, teraz bežkyňa Zuzana Durcová zo Spartaka Myjava. V sobotu finišovala štvrtá v behu na 1500 m časom 4:51 a v nedeľu šiesta na päť kilometrov za 18:11 min. Oba časy sú slabšie ako jej osobné maximá. Zuzana Durcová je halová majsterka Slovenska z haly na tri kilometre v juniorskej kategórii. V behu na 5000 m sa predstavila aj niekdajšia slovenská reprezentantka medzi ženami Jana Zatlúkalová, ktorá v tejto sezóne oblieka dres AŠK Grafobal Skalica. Skončila za rovných osemnásť minút na štvrtom mieste.

Štuková? Ilustračné foto: J. Kucharčík
Štuková, Ilustračné foto: J. Kucharčík

Prekážková úroda
Produktívny víkend mal odchovanec AC Malacky Marco Adrien Drozda, ktorý zbieral cenné kovy nad prekážkami. V sobotu prekvapujúco vyhral beh na 110 m prekážok mužov. Táto disciplína upadla po odchode reprezentanta Papša a disciplinárnom treste Biciana do krajného podpriemeru a profitoval z toho práve niekdajší malacký atlét, ktorému k majstrovskému titulu stačil čas 15,62 s. Medailu vyhral aj v nedeľu, keď dobehol tretí v behu na 400 metrov prekážok n novom osobnom maxime 53,07 s. Naopak bez medaily sa musela zaobísť v behu na 400 m žien ďalšia bývalá malacká atlétka Alexandra Štuková, niekdajšia neohrozená vládkyňa tejto disciplíny v mládežníckych i seniorských rokoch. Časom 56,31 s nemala nárok na medailu a obsadila nepopulárnu štvrtú priečku.

Drozda, Ilustračné foto: M. Lindner
Drozda, Ilustračné foto: M. Lindner

Na majstrovstvách neštartovali obhajcovia titulov z minulého roka, Jakub Valachovič (AC Malacky) na 3000 metrov prekážok a Martin Koch, bývalý skokan AC Malacky, ktorý vlani získal zlaté double z diaľky a trojskoku.

Výsledky (majstrovstvá SR mužov a žien, B. Bystrica). Muži. 110 m prekážok: 1. Drozda (UK Bratislava) 15,62 s. 400 m prekážok: 1. Kučera (STU Bratislava) 52,52 s, … 3. Drozda (UK Bratislava) 53,07 s. Výška: 1. Bubeník (Stavbár Nitra) 229 cm, … 4. Ďurkáč (Junior Holíč) 195 cm. Ženy: 400 m: 1. Putalová ( BK Hraj na tie nohy Bratislava) 53,41 s, … 4. Štuková (BK Hraj na tie nohy Bratislava) 56,31 s. 1500 m: 1. Hrivnák-Klocová 4:26,18 min, … 4. Durcová (Spartak Myjava) 4:51,76 min. 5000 m: 1. Berešová (Obalservis Košice) 16:56,39 min, … 4. Zatlúkalová (Grafobal Skalica) 18:00,10 min, 6. Durcová (Spartak Myjava) 18:11,01 min. Diaľka: 1. J. Velďáková (Dukla B. Bystrica) 663 cm, 2. Chvílová (AC Malacky) 564 cm, … 5. Martinusová (AC Malacky) 498 cm. Trojskok: 1. D. Velďáková (Dukla B. Bystrica) 14,27 m, 2. Baňovičová (AC Malacky) 12,05 m. Disk: 1. Krištofičová (UK Bratislava) 41,26 m, … 6. Smreková (AC Malacky) 32,85 m. Kladivo: 1. Hrašnová (Dukla B. Bystrica) 68,28 m, … 8. Smreková (AC Malacky) 29,75 m.

TK AC


.
Toto je čítané

Seničania podpisujú petíciu proti prevádzke na spracovanie plastového odpadu

Petíciu proti podnikateľskému zámeru spoločnosti SETECO, s. r. o. vybudovať v Senici…

BM: Ustekana sobota