„Radošovce sú pod vodou“. Tak takáto informácia zastihla radošovčanov zabávajúcich sa na hurbánkových slávnostiach v neďalekých vinohradoch. Povodňová vlna prišla nečakane od Chropova a zaliala časť Radošoviec.

Voda sa valila po cestách a záhradách, takže veľa domov zostalo doslova obkľúčených, našťastie to „schytali“ väčšinou len pivnice. Situácii nepomohla ani polícia, ktorá namiesto riadenia dopravy zastavovala každého vodiča vracajúceho sa z vinohradov v strachu o svoj majetok a dávala im „fúkať“. Vďaka však patrí radošovským dobrovoľným hasičom, ktorí svojím zásahom pomohli odvrátiť ešte väčšie škody.

To však nebolo prvý raz čo v máji voda hrozila. Asi štyrikrát sa inokedy kľudný Koválovecký potok zmenil na rieku a bol kúsok od vyliatia z koryta. Obyvatelia priľahlej ulice sa striedali v noci v pohotovosti a pozorovali výšku hladiny, v niektorých prípadoch boli dokonca nútený brať si dovolenky. Čerpadlá išli naplno a takmer z každého domu trčali hadice striekajúce vodu z pivníc. Bohužiaľ treba skonštatovať, že obyvatelia Radošoviec majú s povodňovou hrozbou dočinenia takmer každý rok. Problémové, nevyčistené, na mnohých miestach úzke korytá riek a potokov kde navyše „zavadzajú“ stromy, im pri každej väčšej búrke nedajú spať. Dosť pomohol polder pred dedinou Oreské, už o niečo menej Radošovská priehrada. Vodohospodári by si však každopádne mali spytovať svedomie. Hrozba povodní sa stáva súčasťou života, treba s tým konečne niečo robiť.

A čo urobila vláda? Namiesto prevencie si kupovala voličov 300 eurovými plošnými poukážkami. Chvalabohu ich kúpila málo.

Filip Lackovič


.
Toto je čítané

Oslobodenie spod fašizmu na Záhorí: Spomienky, ktoré už takmer vybledli

Je tomu už 79 rokov, čo boli mestá a obce na Záhorí…

BM: Ustekana sobota