Na konci mája býva vo vinohradníckych obciach rušnejšie ako inokedy. Na toto obdobie totiž pripadá slávenie sv. Urbana, ochrancu vína, vinárov a vinohradníkov. Svojho patróna patrične uctili v dňoch 28. – 30. mája aj vinohradníci z Radošoviec tradičným „ Radošovským Hurbánkom“.

Podujatie v radošovských vinohradoch má už dlhú tradíciu. Tento rok ho s podporou Európskeho fondu regionálneho rozvoja pripravila Pizzeria Verona a občianske združenie Vínna cesta Záhorie. Program sa začal v piatok večer diskotékou „ vineyard party“, kde zábavu nepokazili ani občasné prehánky. V sobotu vystúpila skupina ZYDECO B Band, folklórny súbor Skaličan a formácia Bobr a spol. Vyvrcholením druhého dňa bola ľudová zábava s Čvančarankou. Keďže išlo o oslavu vinárstva, nemohla chýbať ochutnávka vín z Radošoviec,
ale aj celého skalického regiónu. Nechýbalo ani skalické trdlo a deti sa zabávali na skákacom hrade. Pripravená bola aj bohatá tombola, ktorej výťažok spolu s výťažkom z minulého roka išiel na financovanie novej strechy kaplnky sv. Urbana v hodnote 1200 Euro. Organizátori ďakujú všetkým sponzorom. Nedeľný program začal krojovaným sprievodom vinohradmi a svätou omšou v kaplnke. Popoludní sa o zábavu postaral detský folklórny súbor Jasenka a dychová hudba Skaličané. Nečakaný koniec však spôsobila prietrž mračien a následná správa, že Radošovce sú pod vodou.

Filip Lackovič


.

BM: Festival Záhrad