Súčasné vedenie mesta Malacky predkladá svoj prvý návrh rozpočtu. „Z môjho pohľadu má tri charakteristiky: je racionalizačný, zefektívňujúci činnosti a šetrí náklady na komunálne služby mesta bez toho, aby sme znižovali ich štandard,“ hovorí primátor Juraj Říha.

Juraj Říha, primátor Malaciek, Foto: Stanislav Osuský
Juraj Říha, primátor Malaciek, Foto: Stanislav Osuský

Návrh rozpočtu na rok 2016 je koncipovaný ako prebytkový. Celkové príjmy sa odhadujú na 11 870 897 € a celkové výdavky 11 860 119 €, čo predstavuje prebytok 10 778 €.

Prioritou zostáva odstraňovanie modernizačných dlhov materskej školy, ktorej oproti tomutu roku navyšujeme jej rozpočet o 106 tisíc €. „Je to najviac zo všetkých mestských organizácií. Chceme prijať nové pracovné sily, umiestniť viac detí a obnovou interiéru posilniť zdravé prostredie pre ich výchovu a vzdelávanie,“ zdôraznil primátor a dodal: „Elokované pracovisko na Bernolákovej ulici čaká kompletná rekonštrukcia pavilónu bývalých detských jaslí. K dotácii od ministerstva školstva 55 tisíc € sme pridali 50 tisíc € z našich zdrojov. Naším cieľom je navýšiť kapacitu materskej školy k 1. septembru 2016 o ďalšiu triedu.“

Druhou prioritou je zefektívnenie činnosti mesta v oblasti komunálnych služieb. „Znižujeme náklady na odvoz, uloženie a likvidáciu komunálneho odpadu a na služby spojené so separovaným zberom. Šetríme aj na údržbe Zámockého parku a verejnej zelene, avšak bez toho, aby sme redukovali zelené plochy. Zdôrazňujem, že úroveň komunálnych služieb mesta zostáva zachovaná a znižovanie nákladov je možné vďaka lepšej organizácii práce TEKOS-u a posilneniu jej vlastnej podnikateľskej činnosti,“ vysvetľuje prednostka mestského úradu Ľubica Čikošová.

Najvyššia suma v oblasti kapitálových výdavkov sa plánuje na opravu mestských komunikácií. „Znížením prevádzkových nákladov na chod mesta sme dokázali túto položku navýšiť na 400 tisíc € a v takejto výške by sme ju chceli zachovať tiež v ďalších rokoch. Týmto aj plním sľub, ktorý som dal obyvateľom, že úpravou hospodárenia mesta výrazne navýšim sumu na opravu komunikácií,“ hovorí primátor. Medzi prvé investície patrí ambícia zrekonštruovať Cestu mládeže v úseku od Záhoráckej po Veľkomoravskú. Mesto by chcelo opraviť frekventovaný chodník na Mierovom námestí od bašty po ZŠ Jozefa Dérera a pokračovať v rekonštrukcii parkovísk.

Medzi ďalšie výrazné mestské investície na rok 2016 sa navrhuje I. etapa komplexnej modernizácie verejného osvetlenia, zavedenie pravidelných liniek MHD, rekonštrukcia areálu sociálneho bývania na Hlbokej ulici, zakúpenie chladiaceho zariadenia do átria ZŠ Štúrova, modernizácia kúpaliska o nový filter či budovanie skateparku. Primátor J. Říha v tejto súvislosti zdôrazňuje: „Všetky investičné či rozvojové plány a navýšenie peňazí na vzdelávanie dokážeme urobiť bez zvýšenia daní pre obyvateľov.“

O definitívnej podobe rozpočtu Malaciek na rok 2016 rozhodnú poslanci mestského zastupiteľstva 10. decembra. Návrh rozpočtu je dostupný na elektronickej úradnej tabuli mesta, prípadne TU.

Ľubica Pilzová, hovorkyňa mesta Malacky


.
Toto je čítané

Študentské rady senických stredných škôl sa zišli na spoločnom stretnutí

Utorkové (16.4.) spoločné stretnutie študentských rád senických stredných škôl poskytlo priestor na…

BM: Ustekana sobota