AKTUALIZOVANÉ: Aj vďaka Vám polícia našla vodiča z Borského Mikuláša, ktorý z miesta nehody ušiel. Polícia v Senici vyšetruje dopravnú nehodu, ktorá sa stala včera (10.12) o 17.50 h v obci Borský Mikuláš. Na Bratislavskej ulici pri reštaurácii Dubník došlo k dopravnej nehode medzi neznámym autom a 80 ročnou chodkyňou.

nehoda_borsky_mikulas

Aktualizované 14.12.
Neskôr sa tento vodič sám prihlásil na Obvodnom oddelení PZ v Šaštíne Strážoch. Po vypočutí a vykonaní ďalších procesných úkonov polícia ešte v ten deň (11.12.) obvinila 32 ročného muža z  okresu Senica z prečinu ublíženia na zdraví a neposkytnutia pomoci. Vodič viedol Škodu Favorit, pravdepodobne sa plne nevenoval vedeniu vozidla a nesledoval situáciu v cestnej premávke. V dôsledku toho zozadu pravou prednou časťou vozidla narazil do chodkyne idúcej pri pravom okraji cesty. Dôchodkyňa utrpela menej závažné zranenia s doteraz bližšie neurčenou dobou liečenia. V prípade uznania viny môže vodičovi hroziť odňatie slobody až na tri roky.

Pri strete s autom utrpela chodkyňa ľahké zranenie. Vodič auta po nehode pribrzdil a následne z miesta nehody ušiel smerom na obec Lakšárska Nová Ves. Polícia predpokladá, že by malo ísť o auto Škoda Favorit červenej farby, na ktorom zostalo poškodené pravé predné svetlo.

Polícia žiada občanov, ktorí by mohli poskytnúť svedeckú výpoveď k tejto dopravnej nehode, prípadne uviesť informácie vedúce k vypátraniu neznámeho auta a jeho vodiča, aby sa prihlásili na polícii. Môžu tak urobiť prostredníctvom linky 158 alebo priamo na Okresnom dopravnom inšpektoráte v Senici (0961 15 3511).

Polícia pripomína, že účastník dopravnej nehody je povinný ohlásiť nehodu policajtovi, poskytnúť podľa svojich schopností a možností zranenej osobe prvú pomoc a bezodkladne privolať záchrannú zdravotnú službu. Je povinný urobiť potrebné opatrenia na záchranu osoby alebo majetku ohrozeného dopravnou nehodou, zotrvať na mieste až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne vrátiť po poskytnutí alebo privolaní pomoci, alebo po ohlásení dopravnej nehody. Ďalej sa musí zdržať konania, ktoré by bolo na ujmu vyšetrenia dopravnej nehody, najmä premiestnenia vozidiel, urobiť opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky. Účastníkovi dopravnej nehody vyplývajú zo zákona ešte ďalšie povinnosti, ktoré sú stanovené v Zákone o cestnej premávke.

Napriek tomu, že 80 ročná pani, ktorá mala kolíziu s autom, mala na sebe reflexné prvky, polícia pripomína chodcom, že predovšetkým sa majú pohybovať po chodníku. Tam, kde chodník nie je, chodí sa po ľavom okraji cesty. Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po okraji cesty na sebe reflexný prvok. Vodič je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť voči chodcom. Polícia odporúča zvýšiť opatrnosť aj s ohľadom na častejšie hmly a nepriaznivejšie poveternostné podmienky, najmä poľadovicu. Cesta môže byť na väčšom úseku dobre zjazdná, no môže sa odrazu vyskytnúť menší úsek s námrazou a ten môže byť kritický.

Záhorí.sk informovala policajná hovorkyňa Mária Kredatusová.


.

BM: Ustekana sobota