Za prvý týždeň, čo sú Malacky súčasťou projektu Odkaz pre starostu, prišlo na našu samosprávu 36 podnetov. Aj podľa správcu portálu, Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť, je to v porovnaní s ostatnými samosprávami vysoké číslo.

juraj-riha-malacky-primator
Juraj Říha, primátor Malaciek

Podnety sa týkali verejných služieb, životného prostredia, dopravného značenia, verejného poriadku či mestského mobiliáru. Najviac podnetov však súviselo s parkovaním. Primátor Malaciek Juraj Říha: „Parkovanie je jedným z najväčších problémov Malaciek. Aj podnety, ktoré sme dostali cez Odkaz pre starostu, sú dôkazom, že zadefinovanie parkovacej politiky mesta je nevyhnutné. Preto v krátkom čase túto otázku otvorím. Parkovacia politika bude súčasťou verejnej diskusie a zároveň chcem o technických riešeniach v obytných zónach hovoriť s poslancami mestského zastupiteľstva.“

Z nahlásených podnetov je 5 už vyriešených. Jeden z nich sa síce netýkal samosprávy, avšak práve zamestnanci MsÚ po obdržaní podnetu kontaktovali občanov, ktorí situáciu napravili. Ďalšími vyriešenými podnetmi boli nelegálne reklamné tabule popri ceste či vyhodený televízor v potoku. „Som milo prekvapený, že Malačania zareagovali a už po pár dňoch rád konštatujem, že Odkaz pre starostu je v našom meste ako doma,“ konštatuje primátor Malaciek. Zároveň upozorňuje, že niektoré podnety nemôže riešiť samospráva. Ide napríklad o nesprávne parkujúce autá, keď by mal občan kontaktovať priamo mestskú políciu. Ak totiž pošle fotografiu zle zaparkovaného vozidla, kým ju administrátor zaradí medzi podnety, uplynie určitý čas. Navyše fotografie neobsahujú dôležité informácie ako dátum, čas a miesto, ktoré mestská polícia potrebuje na začatie priestupkového konania.

Ľubica Pilzová, hovorkyňa mesta Malacky


.
Toto je čítané

Seničania podpisujú petíciu proti prevádzke na spracovanie plastového odpadu

Petíciu proti podnikateľskému zámeru spoločnosti SETECO, s. r. o. vybudovať v Senici…

BM: Ustekana sobota