Najčítanejší spravodajský web na Záhorí pre Vás pripravil najobsiahlejšie spravodajstvo z parlamentných volieb na Záhorí. Po zatvorení volebných miestností Vám prinesieme výsledky ako volilo Záhorie.

 

  • Priebeh volieb na Záhorí bol pokojný
  • Viaceré obce už hlásia prekročenie 60% volebnej účasti
  • Po 22:00h prinesieme priebežné výsledky ako volilo Záhorie
  • V nedeľu počas dňa prinesieme výsledky volieb podľa obcí na Záhorí
  • Svoje postrehy a fotografie môžete posielať na info@zahori.sk


22:00 Volebné miestnosti na Záhorí sa uzavreli. Voľby prebehli bez väčších problémov. Viaceré mestá a obce hlásia prekročenie 60% volebnej účasti. Pripravujeme priebežné výsledky na Záhorí. Následne aj výsledky podľa jednotlivých obcí a miest.

volby-2016-zahori-moravsky-svaty-jan

21:00 Volebná účasť podľa doterajších správ na Záhorí pravdepodobne prekročí 60% hranicu. V posledných parlamentých voľbách 2012 sa volieb na Záhorí zučastnilo 78 837 voličov. Volebná účasť tak bola 53,86%.

 

19:00 “Polícia nezaznamenala žiadne závažnejšie porušenie verejného poriadku.” informovala telefonicky Záhorí.sk policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

V Kútoch prekročila volebná účasť 50%. Foto: Martin Fekete, Záhorí.sk
V Kútoch prekročila volebná účasť 50%. Voliči tu čakajú v rade počas celého dňa. Foto: Martin Fekete, Záhorí.sk

16:35 V obci Kúty zistil občan pri voľbe, že hlasovací lístok strany KDH je potlačený len z jednej strany. Volebná komisia následne prekontrolovala všetky volebné lístky a vyradila tak cca 50 lístkov. Priebeh volieb v Kútoch je bez problémov. Účasť dosahuje 29%. Pred volebnou miestnoťou sa počas celého dňa tvoria rady. Voliť prišlo už viac ako 170 najmä študentov z Česka. Informoval Záhorí.sk člen volebnej komisie.

16:20 Voľby prebiehajú pokojne aj v Plaveckom Štvrtku. „Priebeh je bezproblémový, ľudia stále chodia, nikto sa nerozčuľuje,“ povedal pre agentúru SITA predseda volebnej komisie Tomáš Kovár. Volebná komisia nezaznamenala informácie o kupovaní hlasov rómskych voličov.

 

volby-2016-zahori-rybky
Volebná účasť v Rybkách prekročila pred 16:00h hranicu 40%. Foto: Frederik Ravas

16:00 V Rybkách je momentálne 40% volebná účasť, očakáva sa vyššia účasť ako pri predchádzajúcich parlamentných voľbách. Priebeh volieb je bez komplikácií, vyjadril sa pre Záhorí.sk člen volebnej komisie.

volby-2016-zahori-sobotiste
V Sobotišti už odvolilo viac ako 250 obyvateľov. Podľa informácií Záhorí.sk prevažne starší občania. Foto: Frederik Ravas

13:20 Svoje právo hlasovať v dnešných voľbách do Národnej rady SR využili aj klienti Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) v Rohožníku na Záhorí. Prostredníctvom prenosnej volebnej schránky sa na voľbách zúčastnilo 29 seniorov. (TASR)

Krátko po obede odvolil v Plaveckom Podhradí ďaľší kandidát zo Záhoria Ľubomír Kocourek.
Krátko po obede odvolil v Plaveckom Podhradí ďaľší kandidát zo Záhoria Ľubomír Kocourek.

13:15 V posledných parlamentých voľbách 2012 sa volieb na Záhorí zučastnilo 78 837 voličov. Volebná účasť tak bola 53,86%. Členovia viacerých volebných komisií hlásia pre Záhorí.sk vyššiu účasť v doobednajších hodinách ako po iné voľby.

Primátor Malaciek Juraj Říha odvolil na poludnie. Foto: Ľubica Pilzová, hovorkyňa Malaciek
Primátor Malaciek Juraj Říha odvolil napoludnie. Foto: Ľubica Pilzová, hovorkyňa Malaciek

12:40 „Nie politici, ale my občania nesieme svoju zodpovednosť za štát, ktorú preukazujeme účasťou na hlasovaní. Preto sa ja osobne zúčastňujem na každých voľbách. Keďže som prvýkrát hlasoval v parlamentných voľbách ako primátor okresného mesta, pri svojom rozhodovaní som prihliadal na to, ako boli jednotlivé strany nápomocné k Malackám. Želám Slovensku vládu, ktorá nebude vládnuť, ale aby svoje poslanie chápala ako službu občanom a krajine.” povedal pre Záhorí.sk primátor Malaciek Juraj Říha.

 

Niektorí voliči sa rozhodujú vo voľbách na poslednú chvíľu. Foto: František Morong, Skalica
Niektoré strany majú zmeny na kandidátkach. Informácie nájdu voliči pred vstupom do volebnej miestnosti. Foto: František Morong, Skalica

12:00 “Veľakrát som sprevádzala rodičov, no teraz už som toho bola aj ja priamou súčasťou,” uviedla Paulína pre TASR. Paulína je jedna zo 167 prvovoličov v Malackách. Do volebnej miestnosti prišla s rodičmi. Vo volebnej miestnosti sa prvovolička stretla aj s najstarším voličom, ktorý mal možnosť voliť v tom istom volebnom okrsku. Už 93-ročný Štefan Petrivalský pre TASR prezradil, že takisto vedel, koho má voliť. Ako dodal, mladým na Slovensku by prial najmä dostatok pracovných príležitostí. “To je dôležité, aby bola možnosť pracovať a aby aj bezdomovcov bolo menej,” uviedol.

 

Ľubomír Galko odvolil v Stupave
Ľubomír Galko odvolil v Stupave. Foto: Galková

11:50 “Volil som s mladšou dcérou Luckou (na foto sním) a manželkou Dankou, staršia dcéra Simonka odvolila poštou zo zahraničia. V Stupave je zatiaľ mimoriadne vysoká účasť, chodia všetky generácie, starší, stredná generácia, mladší, rodiny s deťmi. Na odvolenie som musel čakať v rade.” povedal pre Záhorí.sk poslanec Ľubomír Galko, ktorý kandiduje aj v týchto voľbách. Ako dodáva členovia komisie sú optimisticky naladení a k ľuďom vľúdni. Ľudia prichádzajú s dobrou náladou.

Volebná miestnosť v Stupave - materská škola pripomína detský kútik. Foto: Dominik Katona
Volebná miestnosť v Stupave – materská škola pripomína detský kútik. Foto: Dominik Katona
11:35 Pridajte k Vášmu dnešnému volebnému statusu na Facebooku alebo Instagrame #volby2016zahori a možno aj Váš status či foto si prečítajú čitatelia na najčítanejšom  spravodajskom webe na Záhorí.
Vysokú doobednú volebnú účasť hlásia aj v Skalici (Zš Vajanského), Foto: František Morong
Vysokú doobednú volebnú účasť hlásia aj v Skalici (Zš Vajanského), Foto: František Morong

10:50 Záhoráci chodia k volebným urnám v hojnom počte. V niektorých obciach ako napríklad v Kútoch sa čaká pred vstupom do volebnej miestnosti. Nezvyklo vysokú účasť v doobedných hodinách hlásia aj v Senici, Skalici a Moravskom Svätom Jáne.

 

Čakanie pred volebnou miestnosťou v Kútoch. Foto: Gabriel Mihálik
Čakanie pred volebnou miestnosťou v Kútoch. Foto: Gabriel Mihálik

9:40 Na Záhorí je spolu 149 volebných okrskov. Tieto voľby ich je o jeden viac a to v Skalici. Na dedinách sú umiestnené prevažne v obecných úradoch. Okresné mestá ich väčšinou umiestnili na Základné školy.
8:50 Štatistický úrad  po spracovaní prvej okrskovej volebnej zápisnice a jej potvrdení okresnou volebnou komisiou začne zverejňovať prvé výsledky po 22:00h. Spravodajský web Záhorí.sk bude následne priebežne zverejňovať výsledky volieb na Záhorí.

 

Voľby v Záhorskej Vsi
Voľby v Záhorskej Vsi. Vaše fotografie z priebehu volieb na Záhori nám posielajte na info@zahori.sk.

7:30 Presne o siedmej hodine sa voľby do Národnej rady SR bezproblémovo začali aj v najzápadnejšom sídle Slovenska, v obci Záhorská Ves. Prvý volič vhodil obálku s hlasovacím lístkom do hlasovacej urny už tri minúty po siedmej. “Prišla som sem rovno z Bratislavy, kde som bola za dcérou,” priznala sa pani Viera, ktorá volila ako prvá pre TASR.

HĽADÁME volebných spravodajcov z celého Záhoria. Či sedíte vo volebnej komisii, alebo volíte, pošlite nám aktuálne…

Posted by Záhorí.sk – správy z vašej ulice on 4. marec 2016


7:00
Otvorili sa volebné miestnosti na Záhorí. Záhorie, tak ako aj zvyšok Slovenska, volí od 7:00 do 22:00h. V piatok nehlásila volebná komisia žiadnu obec, ktorá by požiadala o skoršiu možnosť hlasovať.

Ako voliť v parlamentných voľbách:

  • právo voliť má každý občan SR, ktorý najneskôr v sobotu 5. marca dosiahne vek 18 rokov
  • volič sa musí vo volebnej miestnosti preukázať občianskym preukazom
  • občiansky preukaz sa nedá nahradiť pasom
  • po vyzdvihnutí hlasovacích lístkov sa musíte podpísať
  • na jednom hlasovacom lístku môžete dať hlas až štyrom kadidátom (nemusíte žiadnemu)
  • nepoužité hlasovacie lístky musíte vhodiť do špecilnej urny, ak tak neurobíte hrozí Vám pokuta až 33 eur
  • volič môže zo zdravotných dôvodov požiadať aj o voľbu do prenosnej volebnej schránky
  • o hlasy voličov sa oficiálne uchádza 23 politických strán aj hnutí

Ministrestvo vnútra zriadilo volebnú infolinku na číslach 02/4859 231202/4859 2313.

Voľby na Záhorí sledujeme naživo. Krátko po zatvorení hlasovacích miestností Vám prinesieme výsledky ako volilo Záhorie v okrskoch Senica (okres Senica a Skalica) a Malacky (okres Malacky).

volby-2016-na-zahori


.

BM: Festival Záhrad