Tradičná záhorácka cukrovinka trdelník  zažíva v Prahe veľký boom medzi zahraničnými turistami. Pekáreň Good Food Karlova začala plniť trdelník zmrzlinou, šlahačkou, čokoládou, ovocím a dokonca pripravila aj šunkovo-zeleninový trdelník. 

zmrzlinový-trdelník-praha-good-food
Pekáreň GOOD FOOD Karlova 8 Praha

Trdelník sa tak stal hitom na Instagrame. Ak si pozriete #trdelnik určite naň dostanete chuť aj vy. Turisti v Prahe sú ochotný na novú pochúťku stáť v rade. Novinka plnený tradičný Skalický trdelník sa možno objaví už čoskoro aj v Skalici.

zmrzlinový-trdelník-praha

Skalický trdelník je sladký kysnutý pekárenský výrobok, ktorý je typický pre región Záhorie. Ako prvému pokrmu z prihlásených slovenských tradičných výrobkov sa mu podarilo získať ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou v rámci celej Európskej únie. Označenie „Skalický trdelník“ majú len trdelníky vyrobené na území okresov Skalica a Senica ohraničenom riekami Morava, Teplica a Myjava a hranicami s Českom.

Výroba Skalického trdelníka sa datuje už od začiatku 19. storočia. Ľudová tradícia hovorí, že výrobný recept na Skalické trdelníky vlastnil kuchár grófa, básnika a spisovateľa Jozefa Gvadániho, ktorý pôsobil v meste Skalica v rozmedzí rokov 1783 – 1801. (Zdroj: Wikipedia)


.

BM: Festival Záhrad