Tolerancia, ohľaduplnosť a trpezlivosť vyskúšajú vodičov v najbližších dňoch. Čím bližšie sú veľkonočné sviatky, tým viac cestujúcich pribudne na cestách.

policia-auto

Polícia každoročne eviduje s blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami zvýšený presun vodičov na cestách. Už od štvrtku, 24. marca, vyrazí do ulíc a na cesty viac policajtov dopravnej i poriadkovej služby. Každé krajské riaditeľstvo na základe vlastných analýz posilní hliadky tak, aby efektívne chránili slušných vodičov.

V prvých dňoch zvýšia policajti dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky najmä preventívne. Pod drobnohľadom budú najmä hlavné cestné ťahy, nehodové miesta a úseky. Ak si to situácia vyžiada, najmä v popoludňajších hodinách, budú riadiť aj dopravu. Odporúčame vodičom, aby si dlhšie trasy, napríklad cestu k príbuzným na druhý koniec Slovenska rozvrhli tak, aby sa nedostali do kolón či časovej tiesne.

O tom, že cieľom polície nie je vyberanie pokút, svedčí aj fakt, že o zvýšenom počte policajtov informujeme vopred. Preto upozorňujeme vodičov, aby najmä na veľkonočný pondelok nesadali za volant potúžení alkoholom. Cyklisti samozrejme tiež nie sú výnimkou. Alkohol sa za volantom netoleruje, preto v prípade jeho zistenia budú policajti postupovať nekompromisne. Už asi každý vie, že jazda pod vplyvom alkoholu nad jedno promile alebo odmietnutie vyšetrenia na jeho zistenie je trestným činom, za čo hrozí až ročné väzenie. Zvýšený dohľad policajtov bude trvať až do utorka, 29. marca. Počas týchto dní sa budú policajti zameriavať vo zvýšenej miere na kontrolu dodržiavania najvyšších dovolených rýchlostí a dodržiavanie zákazu požívania alkoholu a iných návykových látok.

Počas minuloročných Veľkonočných sviatkov (3.4. až 6.4.2015) polícia eviduje 98 dopravných nehôd, pri ktorých zomrela jedna osoba, 11 sa zranilo ťažko a 39 ľahko. Rok pred tým (18. až 21.4.2014) sa stalo 132 dopravných nehôd, pri ktorých zomreli tri osoby, osem sa zranilo ťažko a 70 ľahko.

Polícia apeluje na vodičov a ostatných účastníkov cestnej premávky, aby sa v preplnených uliciach navzájom rešpektovali, dodržiavali dopravné predpisy a predchádzali tak nešťastiam na cestách.

Záhorí.sk informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová.


.

BM: Kralici