Bratislavská arcidiecéza ruší Gymnázium Jána Bosca v Šaštíne- Strážach pre klesajúci počet žiakov. Ako informuje na webstránke gymnázia jeho riaditeľ Marek Nádaský, tento stav je bez perspektívy zmeny a s tým súvisiaceho neefektívneho vynakladania finančných prostriedkov.

gymnazium-jana-bosca-sastin-straze

Zriaďovateľ podľa neho rozhodol, že výchovu a vzdelávanie študentov zrušeného gymnázia zabezpečí Spojená škola sv. Františka Assiského v Malackách od 1. septembra 2016.

O štúdium na škole v školskom roku 2016/2017 prejavilo záujem len sedem uchádzačov. S takýmto počtom žiakom platná legislatíva neumožňuje otvoriť triedu 1. ročníka. Na celej škole by teda zostalo 45 žiakov v troch triedach.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Nebolo by možné vytvoriť pre vyučujúcich pracovné úväzky s požadovaným počtom hodín. Zároveň by bolo veľmi náročné zabezpečiť vzdelávanie detí v primeranom rozsahu a kvalite.

Prvé gymnázium v Šaštíne vzniklo na príhovor poslancov Ferdiša Jurigu a Andreja Hlinku ako súkromné gymnázium v roku 1928. To znamená, že študenti študovali súkromne a na konci školského roku vykonali skúšky na niektorom štátom uznanom gymnáziu.

Gymnázium navštevovali chlapci, ktorí bývali v kláštore. Saleziánske súkromné gymnázium v Šaštíne ukončilo svoju činnosť počas násilnej likvidácie rehoľníkov v školskom roku 1949/1950. Vyučovať na Gymnáziu Jána Bosca sa opäť začalo 2. septembra 1991.

Agentúra SITA


.

BM: Ustekana sobota