Holíčan Vlado Štrba absolvoval niekoľko Himalajských vystúpení. Teraz sa len vo dvojici so Zoltánom Pálom snažia o prelezenie cez veľmi náročnú Britskú (Boningtonovu) cestu na Mount Everest.

Everest-Hard-Way-Slovak-Expedition-2016-holican-vlado-strba-|2

“Stretli sme sa … a spojili nás hory. Máme toho za sebou viac než dosť a tak sme si povedali, že si dáme odvážny cieľ,” hovoria o výstupe Vlado a Zolo.

Pokúsia sa o možno čo najčistejší spôsob, ktorý má blízko k alpskému štýlu. “Chceme ukázať, že na Everest sa dá vystúpiť aj inak ako len cez Južné a Severné sedlo. Radi by sme sa pokúsili vyliezť niečo hodnotné.” dodávajú Vlado a Zolo.

Everest-Hard-Way-Slovak-Expedition-2016-holican-vlado-strba-3

Everest ich tam vystaví mnohým skúškam a budú mu vystavení v jeho plnej sile. Nik tam zrazu nebude fixovať, prešliapávať a stavať tábory. Budú tam len oni dvaja, aby skúsili čo možno najšportovejším spôsobom vyliezť až na jeho vrchol a potom bezpečne zostúpiť.

Everest-Hard-Way-Slovak-Expedition-2016-holican-vlado-strba

V piatok (29.4.) sú po pár dňoch oddychu a majú za sebou už 62. expedičný deň.  Nachádzajú sa vo výške 7000 metrov nad morom. čakajú na najoptimálnejšie počasie. Hlavne na slabučký vetrík, lebo hore bude -25 °C.

Záhorí.sk sleduje ich cestu a bude Vás informovať o veľmi náročnom výstupe Holíčana Vladimíra Štrbu, ktorý je až na hranici života a smrti.

Everest-Hard-Way-Slovak-Expedition-2016-holican-vlado-strba-5

Mount Everest (doslova Everestov vrch, po nepálsky Sagarmáthá, po čínsky 珠穆朗瑪峰 (Ču-mu-lang-ma feng, pchin-jin zhū-mù-lǎng-mǎ fēng), po tibetskyQomolangma (feng)) je najvyšší vrch Zeme. Výška: 8 848 m. Leží v Himalájach. Pomenovaný je po zememeračovi Sirovi Georgovi Everestovi (1790 – 1866). Prvýkrát ho dokázateľne a zdokumentovane zdolali 29. mája 1953 Sir Edmund Percival Hillary a šerpa Tenzing Norgay. (zdroj: Wikipedia.org)


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota