S pribúdajúcimi slnečnými dňami je na cestách zvýšený počet chodcov a nemotorových účastníkov cestnej premávky.

Ilustračné foto 123rf.com
Ilustračné foto 123rf.com

Menej skúsení cyklisti a  korčuliari spôsobujú vodičom nemalé starosti. Malé zaváhanie či strata rovnováhy, nesprávny spôsob jazdy a neznalosť predpisov môžu zapríčiniť nielen kolízie ale aj vážne dopravné nehody.

Nathaniel Knizkaren 2023

Aby pobyt na čerstvom vzduchu prinášal len radosť a príjemné pocity, polícia opäť apeluje najmä na chodcov a nemotorových účastníkov, aby zvýšili opatrnosť na cestách. Pripomíname, že pre osobu, ktorá sa pohybuje na kolieskových korčuliach, platia rovnaké predpisy ako pre chodcov. To znamená, že korčuliar ako chodec smie na jazdu použiť predovšetkým chodník, pritom nesmie ohroziť ani obmedziť ostatné osoby na chodníku. Iba tam, kde chodník nie je (a nie je možné použiť ani cestičku pre cyklistov), alebo je neschodný, môže na jazdu použiť ľavý okraj cesty. Samozrejmosťou by malo byť pre každého dodržiavanie zásady „Vidieť a byť videný“. Cyklisti a chodci by nemali zabudnúť na reflexné oblečenie a doplnky. Cyklista je povinný počas jazdy na bicykli mimo obce použiť riadne upevnenú ochrannú prilbu. Ak je cyklistom osoba mladšia ako 15 rokov, táto povinnosť sa vzťahuje aj na jazdu v obci. Zároveň pripomíname, že cyklista ako vodič nesmie jazdiť na bicykli pod vplyvom alkoholu.

Obzvlášť upozorňujeme rodičov detí. Nie je zriedkavé ani v meste, že sa deti hrajú na ceste pred domom a v blízkom okolí bez dozoru staršej osoby. Rodičom odporúčame, aby si s deťmi ešte pred letnými prázdninami pohovorili o nástrahách na cestách, a najmä malých škôlkarov a mladších školákov nenechávali na cestách bez dozoru. Pri cyklistických výletoch s menšími deťmi treba zvážiť aj presun cez frekventované úseky ciest nielen v meste ale aj mimo obcami.

Záhorí.sk informovala policajná hovorkyňa Mária Linkešová.


.

BM: Kralici