Začiatok augusta sa v Kútoch tak ako po minulé roky niesol v znamení hodových slávností. Tohtoročné kútske hody trvali neobvyklých 5 dní (5.-9. 8. 2010).

Hody začali vo štvrtok sv. omšou
Začali totiž už vo štvrtok slávnostnou omšou v kostole, pretože podľa tradície sa hody v Kútoch oslavujú 5. augusta. Už vo štvrtok večer sa začalo pravé hodovanie v baroch a krčmách.V piatok sa pokračovalo najmä na diskotéke U Cugú. V hojnom počte sa zabávali mladšie i staršie generácie.

Okrem zábavy aj športové podujatie
Ďalší hodový deň sa odštartoval hneď ráno kopaním jedenástok. Zúčastnilo sa 75 ľudí a bolo udelených 12 cien. Prvú cenu – bicykel získal David Jakubec, na druhom mieste sa umiestnil Michal Nemčovič a na treťom Milan Puškáč. Kopalo sa od 11.hodiny do 15.hodiny poobede. Po jedenástkach odohrali starí páni stretnutie s Brodským s výsledkom 2:1 pre domácich. Potom nasledoval majstrovský zápas mužstva B s Rovenskom, v ktorom aj napriek priam komediálnemu výstupu hlavného arbitra snažiaceho sa v posledných minútách pomôcť domácim, ako sa len dalo, domáci podľahli súperovi 1:2. Gól strelil Jozef Riška. Večer sa konala tanečná hodová zábava pred Obecným úradom. Do tanca hrala dychová kapela Skaličané, pričom sa tejto každoročnej tanečnej zábavy prekvapivo nezúčastnili len staršie generácie, ale aj mladí. Tí sa neskôr presunuli na diskotéku U Cugú, kde sa hodovalo až do skorého rána.

Nedeľa v znamení futbalu,  kolotočov a zábavy
V nedeľu od obeda sa mohli hodovníci zabaváť pri kolotočoch umiestnených za ihriskom. K dispozícii bolo aj občerstvenie a stánky “všehochuti” od predavačov perníkov až po bižutériu či prenajímateľa poníkov, na ktorých sa mohli povoziť najmenší hodovníci. Okrem priaznivcov kolotočov si pravú hodovú atmosféru užívali aj futbaloví fanúšikovia. O pol 3 dorastenci suverénne zdolali Trebatice 7:0. O vysoké víťazstvo sa hat-trickom postaral Sebastián Kopiár, po jednom góle dali Matej Šulek, Dominik Zemánek, Juraj Valachovič a Adam Polák . Potom nasledovalo stretnutie mužstva A taktiež s Trebaticami, ktoré však bohužiaľ neskončilo tak sľubne ako zápas dorastencov. Prehrali 1:2, pričom gól strelil v posledných minútach Michal Valla. Večer sa znova tancovalo na zábave, tentoraz na štadióne a o hudbu sa postarala Lanžhotčanka. Popritom sa konala dvojitá tanečná zábava U Cugú. Jedna s občerstvením na dvore, spievala a hrala skupina Top Stars a druhá – diskotéková, kde sa o hudbu postaral DJ Rado. Obe však náhle skončili po nečakanom výpadku prúdu o pol 3 ráno práve v čase najväčšej zábavy, takže sa väčšina hodovníkov presunula na ihrisko zatancovať si na Lanžhotčanku. Všetkými najviac očakávaný tradičný kútsky tanec tzv. “válaná” sa však v nedeľu nekonal, pretože hudobníci na rozdiel od natešených tanečníkov a priaznovcov “válanej” nezvládali hodovať o 7 ráno, preto sa hodovníci pobrali domov dospať predchádzajúce pretancované noci a pripraviť sa na poslednú hodovú zábavu.

“Kúcká válaná” prišla na rad až na záver hodov
V pondelok sa znova zabávalo pri kolotočoch a hrali sa priateľské zápasy – mladší žiaci remizovali s Moravským Svätým Jánom 2:2, starší žiaci s Moravským Svätým Jánom prehrali 1:6 a dorast porazil Lanžhot 4:0. Hody v Kútoch uzatvárala posledná tanečná zábava na štadióne, hudbou zabávala skupina Relax z Radošoviec. Tentokrát sa zúčastnení zabávali do 8 hodiny ráno a dočkali sa aj “válanej”. “Válaná” , väčšinou trvajúca aspoň dve hodiny, sa tancovala približne hodinu, pretože sa nedalo prehovoriť muzikantov, aby ešte zostali.

Avšak po nej sa program ešte úplne neskončil a David Jakubec nám všetkým na štadióne predviedol ukážkovú jazdu na svojom novom bicykli. Po 5 dňovom skvelom hodovom zážitku sa hodovníci, či už z Kútov alebo z iných “kútov” Slovenska pobrali domov vytriezvieť a teraz sa môžu tešiť na “Hodky”, zábavy, ktoré sa vždy konajú týždeň po hodoch.

Mária Valachovičová, Martin Fekete


.
Toto je čítané

Skalica získala dotáciu takmer 700-tisíc eur na nové cyklotrasy

Mesto Skalica získalo dotáciu 688 116 eur z programu Interreg SK-CZ 2021-2027…

BM: Ustekana sobota