V Senici vznikol projekt Galéria STENA, kde senickí výtvarníci a grafiťáci môžu prezentovať svoju tvorbu.

Foto: Tomáš Pokorný, Marek Salay
Foto: Tomáš Pokorný, Marek Salay

Stena  senického kúpaliska bola pomaľovaná rôznymi výtvormi grafiťákov. Za dlhé roky bola veľakrát prestriekaná rôznymi  výtvormi a začal sa na nej vytvárať, namiesto umenia, veľký chaos. V minulom roku vznikol veľmi dobrý nápad u mladého iniciatívneho chalana a organizátora rôznych podujatí a projektov v Senici Tomáša Pokorného, ktorý stojí za zrodom zoskupenia  aktívnych mladých ľudí pod názvom NEDBÁM.   Tomáš je od začiatku hlavným iniciátorom tohto nápadu.  Spýtali sme sa priamo jeho ako to vlastne bolo.

Foto: Tomáš Pokorný, Marek Salay
Foto: Tomáš Pokorný, Marek Salay

Prečo sa u teba zrodil práve tento nápad?
Dlhšiu dobu som premýšľal  o tom, že by bolo fajn staré maľby na betónovej stene kúpaliska vymeniť za niečo nové a iné. Po nejakej dobe uvažovania som sa rozhodol na jeseň minulého roka začať s vytvorením verejnej galérie.
Som fanúšikom street artu, pretože pracuje s vonkajšími plochami  ktorým sa prispôsobuje prípadne ich využíva a vznikajú tak zaujímavé diela, ktoré môžu obdivovať všetci okoloidúci . Takisto občas navštívim galériu a z vlastnej skúsenosti môžem povedať,  že väčšinou na výstavy chodia ľudia, ktorí majú s výtvarným umením nejaký vzťah, čiže buď ho študujú alebo tvoria, alebo sú jednoducho priaznivci. Avšak bežní ľudia s inými záujmami sa tam nehrnú. Preto som myslel, že by bolo fajn dostať umenie aj medzi bežných ľudí , ktorí mu možno nebudú rozumieť do takej miery, ale môžu mu byt vystavení priamo bez toho aby museli chodiť niekam do galérií a teda ich aj toto umenie môže ovplyvniť , či už potešiť alebo prinútiť sa nachvíľu zastaviť a poobzerať si čo to sem kto namaľoval. Čiže dá sa povedať, že tento projekt je mixom týchto dvoch foriem prezentácie umenia.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Kto všetko podporil tento projekt ? Určite si musel zistiť kto je vlastník steny, získať potrebné povolenia a financie na začatie projektu.
Na začiatku som si zistil potrebné informácie na to aby som s tým mohol začať a to koho mám ohľadom toho osloviť aby som reálne niečo dosiahol, zistil som že múr spadá pod správu Rekreačných služieb mesta Senica,  takže som zavolal riaditeľovi pánovi Štvrteckému a oboznámil ho s mojím úmyslom a opýtal sa ho, či to môžem vôbec uskutočniť . Súhlasil, dohodli sme si podmienky, a mohlo sa začať. Bolo ešte potreba vyriešiť otázku financovania resp.  pokrytia nákladov, projekt zveľaďuje verejný priestor,  ktorý spadá pod mesto Senica, preto som oslovil mestské subjekty  ako RSMS, Mestský podnik služieb Senica a kompetentných ľudí za samotné mesto z MsÚ Senica. U všetkých som sa stretol s ochotou a poskytli prostriedky na vymaľovanie steny a takisto pokrytie určitej časti nákladov na farby pre umelcov. Týmto by som im chcel poďakovať za ústretovosť.
Pred samotným maľovaním som ešte oslovil sprejerov,  ktorí tam mali svoje výtvory a oznámil som im čo sa bude robiť,  aby sa nečudovali prečo to niekto len tak zamaľoval.

Foto: Tomáš Pokorný, Marek Salay
Foto: Tomáš Pokorný, Marek Salay

Čo všetko sa muselo urobiť, aby mohli výtvarníci vôbec na stenu maľovať ? Kto všetko ti bol ochotný pomôcť a zapojil sa aktívne do tohto projektu?
Najprv bolo potrebné ošúchať starú farbu,  aby kvôli nej neodadával nový náter,  pri tomto mi pomáhali moji kamaráti Filip Planka, Stano Nečas, Mišo Konečný a Emma Závodská. Nový náter som nanášal väčšinou sám a občas mi pomohol Filip. Týmto im chcem takisto poďakovať za pomoc a ich čas, veľmi si to vážim.

Kto všetko už zanechal na stene svoje výtvarné dielo?
Ak môžem menovite zatiaľ sa do projektu zapojili sestry Anna a Klára Štefanovičové, sprejeri Duge, Yger, Bohem, ďalej Radovan Labaš a Marta Mészárosová, sedem členov združenia senických výtvarníkov SenArt (Roman Macko, Renáta Hromková, Alena Kováčová, Vlasta Ravasová, Anna Jankovýchová, Marek Salay, Ľubomír Miča). Ďalší,  ktorí v blízkej dobe pridajú svoje diela sú Kajka Huttová, Martin Fajnor, Duška Vrbovská a jej kamoška, Jozef Mikula, Tibor Mikula, Barbora Čeligová a jednu plochu vymaľujem ja.

Je to veľmi pekný projekt, ktorý podporuje umenie a hlavne senických výtvarníkov.  Máš aj ty blízko k umeniu?
Ďakujem. Fascinuje ma samotný proces tvorenia, či už umenia alebo niečoho iného napr. stavba budov – jednoducho,  keď myšlienka/nápad/plán dostáva reálnu podobu v rôznych formách. Zaujímam sa, pýtam sa, spoznávam, obdivujem a nechávam sa inšpirovať . Čiže dá sa povedať, že určitým spôsobom mám blízko k umeniu.

Foto: Tomáš Pokorný, Marek Salay
Foto: Tomáš Pokorný, Marek Salay

Kto sa môže a kam prihlásiť, ak by chcel prispieť svojim dielom ?
Môže sa ozvať v podstate každý , samozrejme malo by to mať určitú úroveň, preto sú to väčšinou ľudia, ktorí majú skúsenosť s maľovaním,  s akrylom alebo sprejovaním, a podľa návrhov viem, že na nich bude spoľahnutie. Stačí napisať na fanpage NEDBÁM, pod ktorou vlastne všetky svoje projekty zastrešujem a zvyšok sa odkomunikuje. Je potrebné poslať približný návrh/skicu toho,  čo by chcel človek namaľovať, ja to pošlem riaditeľovi RSMS pánovi  Štvrteckému,  ten to schváli a môže sa ísť maľovať. V tejto chvíli zostáva ešte 10 voľných plôch, takže priestor na realizáciu ešte stále je.

Máš v pláne  takúto Galériu stena realizovať aj na inej ,,stene´´ v inej lokalite mesta ?
Nemám to v pláne, budem rád,  keď táto stena vydrží,  čo najdlhšie.   Po ukončení prác na Galérii STENA by som sa rád pustil na ďalší rok do nejakého nového projektu avšak ešte neviem, čo to bude.

 

O dobrých veciach treba písať a informovať o tom ľudí. Preto čítajte ďalej a dozviete sa aký majú názor na tento projekt, tí, ktorí zanechali svoje dielo na Galérii stena.

 

Foto: Tomáš Pokorný, Marek Salay
Foto: Tomáš Pokorný, Marek Salay

Marek Salay člen združenia výtvarníkov Senica SenArt a jeden z maľujúcich.

Páčil sa Vám tento nápad, keď Vás oslovili prispieť na stenu svojou tvorbou ? Páčil sa mi ten nápad. Bolo to pre mňa niečo nové a bolo to pre mňa zároveň i novou výzvou, keďže s exteriérovou maľbou som nemal žiadne skúsenosti. So svojou účasťou som neváhal vôbec, hneď som vedel, že idem do toho.

Čo konkrétne ste namaľovali na túto verejnú galériu?
Vytvoril som maľbu, ktorá sa podľa mňa hodí na ten plot. Je to maľba rodinky na pláži.

Mali by sa podľa Vás realizovať podobné projekty a podporovať tak miestne umenie a umelcov?
Určite by sa mali aj naďalej podporovať takéto projekty, pretože si myslím, že výtvarné umenie je v súčasnosti trocha v ústraní.

Foto: Tomáš Pokorný, Marek Salay
Foto: Tomáš Pokorný, Marek Salay

Alena Kováčová

Ste členkou združenia SenArt.  Páčil sa Vám tento nápad, keď Vás oslovili prispieť na stenu svojou tvorbou ? Neváhala som a išla som do toho, len som mala rešpekt pred touto prácou. Na múr som ešte nemaľovala a nevedela som ako to zvládnem. Samozrejme som mala aj zodpovednosť, že to je stále na očiach okoloidúcich.

Mali by sa podľa Vás realizovať podobné projekty a podporovať tak miestne umenie a umelcov ? Podobné projekty privítam.

Zaregistroval som, že Vás prišli podporiť i deti z Dvojky. V rámci akej hodiny prišli ? A čo všetko sa dozvedeli  alebo čo ste im rozprávali ? A čo sa týka tých detičiek, čo boli pri mne, to bola náhoda. Boli z ŠKD na vychádzke v parku. Deti boli zvedavé akými farbami maľujem a či je to ťažké a porovnávali sme rôzne typy farieb – vodové, temperové a akrylové.

Foto: Tomáš Pokorný, Marek Salay
Foto: Tomáš Pokorný, Marek Salay

Spýtali sme sa aj na názor nezainteresovaných.

Michal Krištof
Myslím si, že to je veľmi pekné využitie plochy,  predtým,  nie pekne vyzerajúcej steny. Určite by sa v Senici našli aj iné miesta, ktoré by si takto zaslúžili zveľadiť a bol by som rád, keby sa takto využili.

Foto: Tomáš Pokorný, Marek Salay
Foto: Tomáš Pokorný, Marek Salay

Je to úžasne vidieť, že všetko sa dá, len sa musí chcieť, samozrejme  musí byť tá správna iniciatíva a podpora kompetentných. Galéria stena je Tomášovým ďalším úspešným projektom. Už teraz sa tešíme, čo nového vymyslí. Diela, ktoré už môžete vidieť na prvej verejnej galérii s názvom Galéria STENA sú každé iné, každé od iného autora, každé originál a krásne zušľachťujú a doslova tvoria priestor vedľa kúpaliska. Maľby sú tvorené v obdĺžniku v strede každého dielu tejto steny. Čím sa naozaj dotvára dôstojný priestor akoby v galérii, a pritom ide o betónový plot.

galeria-stena-senica-10


.
Toto je čítané

Bezplatné právne poradenstvo bude opäť aj v Malackách

Slovenská advokátska komora pri príležitosti Dňa advokácie pripravuje bezplatné právne poradenstvo pre…

BM: Ustekana sobota